Elévülhetetlenné tették a szándékos emberölést Romániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Romániában törölték a szándékos emberölés bűncselekmény elévülését, miután Traian Basescu román államfő aláírta a büntetőtörvénykönyv ezzel kapcsolatos módosításáról elfogadott jogszabályt.

A román média pénteki tudósításai szerint az államfő azután hirdette ki a büntetőtörvénykönyv módosítását, hogy a román képviselőház február végén megszavazta: elévülhetetlenné válik a büntetőjogi felelősség és a büntetőjogi végrehajtás a szándékos emberölés, a népirtás, valamint a háborús és emberiség ellen elkövetett bűncselekmények esetében. Az új rendelkezés a román hivatalos közlönyben való megjelenése után lép hatályba.  

Daniel Buda, a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt képviselője szerint ez a módosítás lehetővé teszi, hogy az ügyészek kivizsgálják az 1989-es romániai forradalom idején történt eseményeket, amikor máig tisztázatlan körülmények között körülbelül ezer ember halt meg. Ezek a bűncselekmények a nyáron évültek volna el. Az 1989-es forradalom ügyében jelenleg még vizsgálódik a román legfelső ügyészség.

A román parlament a módosítással lényegében a strasbourgi emberjogi bíróság egyik tavalyi döntéséhez igazítja a román törvénykezést. A bíróság elítélte ugyanis Romániát abban a perben, amelyet a forradalom idején elhunyt egyik áldozat szülei indítottak. Ők azt kifogásolták, hogy a román hatóságok nem folytattak alapos és méltányos kivizsgálást fiúk halála ügyében. A strasbourgi bíróság kimondta azt is, hogy elévülhetetlenek az 1989-es romániai forradalom idején elkövetett bűncselekmények.