Kína figyelmeztette Washingtont

Kína figyelmeztette Washingtont

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kína legjelentősebb katonai lapja figyelmeztette szombaton az Egyesült Államokat, hogy a Fülöp-szigetekkel közösen tartott hadgyakorlatai növelik a fegyveres konfrontáció veszélyét a Dél-kínai-tengeren.

A tenger egyes szigeteit több ország is magának követeli. A Kínai Felszabadítási Hadsereg napilapjában megjelent cikk ugyan nem minősül hivatalos kormányzati álláspontnak, de mindeddig a leghatározottabb, magas szinten megfogalmazott vélemény Pekingtől azzal kapcsolatban, hogy területi vitája van a Fülöp-szigetekkel. Néhány hét óta mind Kína, mind a Fülöp-szigetek járőröztet hadihajókat a térségben követelésének nyomatékosítására.

A Peking és Manila közötti erőfitogtatás közepette az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek hétfőn kéthetes hadgyakorlatot kezdett a szigetországban és környékén, a Dél-kínai-tenger közelében. E gyakorlatot minden évben megrendezik.

©

"Mindenki, aki tisztán lát, érzékeli, hogy e gyakorlatok mögött az a fajta mentalitás húzódik meg, amely végül oda vezet, hogy a dél-kínai-tengeri ügyet katonai konfrontáció és fegyveres összecsapás útján kell megoldani. Az effajta beavatkozással az Egyesült Államok csak azt éri él, hogy egyre kaotikusabb lesz a helyzet a térségben, és ennek elkerülhetetlenül jelentős hatása lesz a regionális békére és stabilitásra" - olvasható a lapban.