Pentagon: Kínáé a világ legnagyobb ipari kémhálózata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai védelmi minisztérium szerint Kína tavaly 180 milliárd dollárt költött fegyveres erői fejlesztésére, vagyis jóval többet, mint amennyit elismert, és emellett a világ legnagyobb ipari kémhálózatát tartja fenn.

A Pentagon pénteken terjesztette a kongresszus elé éves jelentését a kínai fegyveres erőkről, és ebben kiemelték a modern rakétatechnológiai befektetéseket, a kibernetikai háborús kapacitásokat, és figyelmeztetettek, hogy a kínai kémkedés Amerika gazdasági biztonságát fenyegeti.

A kínai katonai költségvetés idén 11,2 százalékkal, 670 milliárd jüanra (106 milliárd dollár) nő Peking közlése szerint. A Pentagon 2011-es árak és árfolyamok elemzése alapján viszont arra a következtetésre jutott, hogy a teljes összeg valahol 120 és 180 milliárd dollár között volt tavaly.

A jelentést bemutatva David Helvey, a Pentagon illetékese nem mondta ki, hogy a gazdasági kémkedés mögött közvetlenül a kínai kormány áll, csak ismételgette, hogy a behatolók "Kínából vannak".

A jelentést készítő elemzők úgy vélik, hogy a kínaiak már elkezdhették a munkát saját gyártmányú repülőgép-hordozójukon, amelyből a következő évtizedben többet is elő fognak állítani. Helvey hozzátette, hogy a kínai "lopakodó" repülőgépek is bevetésre készek lehetnek 2018-ra. A kínai tengeri hatalom erősödésének másik eleme egy hajók ellen kifejlesztett rakéta, amely fenyegetést jelenthet az amerikai haditengerészetre is.

Kína katonai erejének fejlődése az Obama-kormány figyelmének központjában áll, mióta érdeklődését inkább a csendes-óceáni térség felé fordította a közel- és közép-keleti háborúk évtizede után.