Tunézia kiadta Kadhafi utolsó miniszterelnökét Líbiának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tunézia vasárnap kiadta Líbiának Moamer Kadhafi utolsó miniszterelnökét, akit azonnal át is szállítottak Tripoliba - jelentette be a tuniszi kormány szóvivője.

Bagdadi Mahmúdi 2006-2011 között volt líbiai kormányfő. Tavaly augusztus végén menekült Tunéziába, amikor a líbiai felkelők elfoglalták a fővárost. Eredeti szándéka szerint Algériába távozott volna, de a tunéziai hatóságok feltartóztatták, és tiltott határátlépés címén el is ítélték. 

Kiadatásáról a bíróság már novemberben döntött, de a tunéziai államfő a határozat végrehajtását elhalasztotta arra az időre, amikor az új líbiai hatóságok helyzete konszolidálódik, és igazságos perre lehet számítani a bukott rezsim politikusainak ügyében. Egy tuniszi forrás szerint a kormány a saját hatáskörében döntött a kiadatásról, Monszef Marzúki elnök nem írta alá az erről szóló határozatot, és az ügynek "következményei lesznek az államfő és a kormány viszonyában". 

Tripoliban megerősítették, hogy a politikust átvették, és egy börtönben tartják fogva. Kiadása precedens értékű lehet más, külföldre menekült egykori líbiai politikai vezetők ügyében.