Fellebbez az elítélt magyar államtitkár Romániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Fellebbezett a Romániában három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Markó Attila volt államtitkár a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium református egyháznak történt visszaszolgáltatása miatt kiszabott ítélet ellen.

A régóta húzódó ingatlanvita nyomán meghozott első fokú ítélet szerint Markó Attila a kommunista diktatúra idején államosított magántulajdon visszaszolgáltatásával megbízott bizottság tagjaként jogtalanul játszotta a református egyház kezére a sepsiszentgyörgyi ingatlant, ezért a bíróság pénteken három év börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság szerint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ingatlanai, nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben a hívek adakozásából épültek.

A diktatúra bukása után az állami kézben lévő ingatlan egy részét magánszemélyek vásárolták meg – a restitúciós bizottság döntése után ők terelték jogi útra az ügyet, mivel a tulajdonukban álló ingatlanok kerültek egy csapásra a református egyházhoz.

Markó Attila a Marosfőn zajló EU-tábor nyitónapján tartott pódiumbeszélgetésen elmondta, a Buzaui Bíróságon kedden benyújtották a fellebbezést az alapfokú ítélet ellen. Markó szerint jogállami körülmények között nem születhetett volna elmarasztaló ítélet az ellenük indított büntetőperben. Szerinte minden lehetséges eszközt fel kell használni az igazság győzedelme érdekében. E más eszközök sorában az állásfoglalásokat, a tüntetéseket, a diplomáciai testületek és a nyugat-európai egyházak tájékoztatását említette.

"Ha az ítéletet jogerősen is megerősítik, valamennyi ingatlan veszélybe kerül, amelyet jogosan visszakaptak a jogos tulajdonosok" - jelentette ki Markó Attila, hozzátéve: maga is támogatja a korrupcióellenes harcot, de nem tartja megengedhetőnek, hogy csak azért kerüljön a korruptak listájára, mert ott jelenleg nincsenek magyar nevek.