Szíriai megrendelés miatt magyarázkodik egy görög és egy olasz cég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Katonai célokra is használható kommunikációs eszközöket szállított egy görög és egy olasz cég Szíriának - értesült a Wikileaks portáltól az AP amerikai hírügynökség. A hírügynökség információi szerint több évig tartott, amíg a görög Intracom SA és az olasz Selex Elsag kiépítette az egész Szíriát lefedő kommunikációs hálózatot. A cégek több ezer kézi, illetve gépjárművekre és helikopterekre szerelhető rádió adó-vevő készüléket szállítottak Szíriának.

"Az effajta műszaki segítségnyújtás kifejezetten nem kívánatos, mert az emberek elnyomására használják" - hangsúlyozta Marietje Schaake holland liberális európai parlamenti képviselő nyilatkozatában. Schaake szeretné elérni, hogy szigorúbb szabályok vonatkozzanak az autoriter államokkal folytatott kereskedelemre. "Az, hogy ezek uniós országokban lévő cégek, árt a hitelességünknek" - magyarázza az EP-képviselő.

Szakértők szerint a két cég valószínűleg semmilyen nemzetközi jogi előírást, semmilyen Szíria ellen érvényben lévő szankciót nem sértett meg. Az Intracom és a Selex is tagadja, hogy törvényt sértett volna.

Az Intracom közleményben tudatta, hogy polgári és nem katonai telekommunikációs eszközöket szállítottak Szíriának "a vonatkozó exportelőírások teljes tiszteletben tartásával". A cég közleménye szerint a rendszer működtetésében nincs szerepük, vagyis nem tudják ellenőrizni, mire használják a kommunikációs berendezéseket. A cég azt állítja: a szíriai helyzet miatt fel is függesztették tevékenységüket a közel-keleti országban.

A Selex tulajdonosa, a Finmeccanica szintén hangsúlyozza, hogy a leszállított kommunikációs rendszert "kizárólag polgári és nem katonai célra" szánták. Hozzáteszik, az ügylet még azelőtt lezárult, hogy Szíriában kitört volna a konfliktus.

Az AP birtokába jutott információk viszont ellentmondani látszanak a két cég állításainak. A hírügynökség bizonyítékai szerint a távközlési rendszert katonai szempontok alapján tervezték, e-mail üzenetek pedig arról tanúskodnak, hogy mindkét cég technikai támogatást nyújtott szíriai tisztségviselőknek még idén februárban is, amikor már majdnem egy éve tartott a szíriai konfliktus.

A kiszivárgott információk és a két közlemény közötti ellentmondásokat egyik vállalat szóvivője sem volt hajlandó tisztázni.

A két cég egy úgynevezett "TETRA" rádióhálózat kiépítésére kapott 40 millió eurós megbízást a damaszkuszi távközlési és technológiai tárca egyik háttérintézményétől. Ilyen "TETRA" rendszerű rádiókat használ a londoni Heathrow repülőtér személyzete és a brit parti őrség is, de a rádiók rendőri és katonai célokra is alkalmazható. Európa számos rendőrsége és az izraeli haderő is TETRA-rendszerekkel kommunikál.

Egy szakértő szerint, mint minden technológiát, ezt is lehet jóra és rosszra is használni egyaránt. "Mentőegységek, segélyszervezetek életeket menthetnek vele, egy elnyomó rendszer viszont a másként gondolkodók elleni akció összehangolására is használhatja" - mondja a TETRA-rendszerekről Marcus Carey biztonságtechnikai kutató.

Az AP hírügynökség a birtokába jutott dokumentumok alapján megállapítja, hogy a görög Intracom minden bizonnyal tudott arról, hogy a cég felszerelései a szíriai hadsereg vagy a rendőrség birtokába kerülnek, arra nem találtak konkrét bizonyítékot, hogy az olasz Selex is tudott volna erről. A Selex az adó-vevő készülékeket szállította, míg a hálózat infrastruktúráját az Infracom építette ki.