Tizenkét embert mészároltak le a Batman-film vetítése közben Denverben

Tizenkét embert mészároltak le a Batman-film vetítése közben Denverben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fegyveres ámokfutó támadt a nézőkre egy denveri moziban, miközben a legújabb Batman-filmet vetítették. A lövöldözésben 12 ember meghalt, a legutóbbi hírek szerint 38-an pedig megsérültek. Egyes szemtanúk szerint a férfi öltözéke hasonlított a Batman-film főgonoszának a jelmezére.

James Holmes, a gyanúsított - kattintson képeinkért!
©

Tizenkettenn meghaltak, 38-an pedig megsebesültek, amikor egy 24 éves egy álarcos fegyveres lövöldözni kezdett a Colorado állambeli Denver egyik mozijában, A sötét lovag: Felemelkedés című Batman-film premiervetítése közben. A férfit azonosították, neve James Holmes - értesült az NBC. Korábbi híradások tizennégy halottról szóltak, ám ezt péntek délutánra 12-re módosították az amerikai hatóságok.

Az eset a város Aurora nevű peremkerületében történt, egy bevásárlóközpontban. A lövések mellett a gázálarcos támadó eldobott egy füstbombát vagy könnygázgránátot is. Egyes szemtanúk a Mirror szerint arról számoltak be, hogy a férfi ruházata hasonlított a Batman-film főgonoszának, Bane-nek a jelmezére.

Az NBC szerint a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat a támadással kapcsolatban, illetve, hogy tűzszerészek siettek a helyszínre. Az egyelőre tisztázatlan, hogy van-e másik gyanúsítottja az ügynek. A férfi parkolóban álló autóját a rendőrség egy robot segítségével vizsgálta át.

©

Egy helyi rádiós tudósító azt mondta, a nézők először azt hitték, hogy a lövéseket a filmből hallják, illetve petárdákra gyanakodtak, amíg meg nem látták a golyókat repülni. A lövedékek egyébként a szomszédos moziteremben is becsapódtak. Az NBC-nek a 911-es segélyhívó diszpécsere azt mondta, hogy a segélyhívások éjjel 0:39-kor egyszerre kezdtek beömleni mindenkitől, "aki csak a moziban volt".

Egy Salina Jordan nevű szemtanú elmondta, arcon és gyomron lőtt embereket látott a moziteremben, köztük egy kilenc év körüli kislányt is. Jordan egy másik moziteremben volt, ahová berontott valaki kiabálva, hogy lövöldözés van odakint, majd figyelmeztetést mondtak be, hogy gyilkosság történt a moziban. A tanú azt is látta, hogy a rendőrök is tüzeltek, illetve sebesülteket cipeltek ki a teremből.

Kattintson képeinkért!
©

Pénteken egy amatőr videót is feltöltöttek fel a YouTube-ra a lövöldözést követő pánikról. A felvételen, amelyet egy szemtanú készített, sikoltozás, sírás hallatszik és látható, ahogy véres pólóban kivezetnek egy sebesültet a mozi épületéből.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház útján azt közölte, hogy feleségét, Michelle-t, és őt is mélyen megrázta a coloradói tragédia. Hasonló tartalmú közleményt adott ki Obama őszi kihívója, Mitt Romney is. Obama lemondta egyik pénteki programját és a hírek szerint beszédet is mond majd.

A Warner Bros. pénteken lefújta a Batman-film párizsi vörös szőnyeges bemutatóját, a film sztárjai a párizsi sajtóinterjúikat is lemondták. A filmstúdió egy közleményt is kiadott a lövöldözéssel kapcsolatban, amelyben azt írták, "mélységes szomorúsággal" értesültek a támadásról és együttéreznek az áldozatok családtagjaival.

További híreinket a coloradói lövöldözésről itt találja.

Denverben élő rokona vagy ismerőse tanúja volt a lövöldözésnek?
Írjon szerkesztőségünknek az [email protected] címre!