Jogerős letöltendő az M7-esen balesetet okozó horvát politikusnak

Jogerős letöltendő az M7-esen balesetet okozó horvát politikusnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Radimir Cacic egy év, tíz hónapos börtönbüntetése jogerős. Nyáron első fokon még felfüggesztett fogházra ítélték Marcaliban. A politkus 2010-ben okozott balesetet az M7-esen. A vétlen autóban utazók közül ketten meghaltak, ketten megsérültek.

Jogerősen egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt.

A törvényszék - részben megváltoztatva ezzel az elsőfokú bíróság határozatát - mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre történő felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki emiatt nem számít büntetlen előéletűnek. A bíróság ítélete szerint Radimir Cacic a végrehajtandó büntetés félidejének letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Júliusban még felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Cacitot a Marcali Városi Bíróság. A három évre felfüggesztett, egy év tíz hónapos büntetést a politikus elfogadta volna, ügyvédje azonba fellebbezést jelentett be, miután konzultált védencével. Az ügyész ugyancsak fellebbezett, a vádirat szerinti letöltendő büntetés kiszabásáért.

Radimir Cacic a nyári tárgyaláson
©

Két halott, két sérült

A vádirat szerint 2010. január 8-án Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

A horvát politikus már az első tárgyaláson közölte: nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármilyen ítéletet elfogadni az általa okozott közlekedési balesetért. Vitatta ugyanakkor, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel.