Obama egyedül is megreformálná a bevándorláspolitikát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kongresszusnak tennie kell egy átfogó megközelítés elfogadása érdekében, amely végre rendezni fogja a 11 millió, iratokkal nem rendelkező bevándorló helyzetét" - hangoztatta beszédében az elnök. Ha ez elmarad, - mondta - akár ő maga is beterjeszt egy erről szóló tervezetet.

Barack Obama amerikai elnök kedden Las Vegasban bejelentette, hogy maga terjeszt elő törvénytervezetet a bevándorlás átfogó reformjára, ha a kongresszus nem tesz idejében lépéseket a jelenlegi szabályozás megváltoztatása érdekében.

"A kongresszusnak tennie kell egy átfogó megközelítés elfogadása érdekében, amely végre rendezni fogja a 11 millió, iratokkal nem rendelkező bevándorló helyzetét" - hangoztatta az elnök.

Barack Obama egy nappal azután szólalt meg a bevándorlás kérésében, hogy befolyásos amerikai szenátorok egy kétpárti csoportja közös tervet terjesztett elő, amelynek értelmében illegális bevándorlók milliói kapnának lehetőséget arra, hogy amerikai állampolgárrá válhassanak, de csak azt követően, hogy jelentősen megerősítik a határőrizetet és megszigorítják az Egyesült Államokban tartózkodó külföldiek státusának ellenőrzését.

A közeli napokban ismerteti a kérdéssel kapcsolatos elképzeléseit az amerikai képviselőház tagjainak egy kétpárti csoportja is. A bevándorlási reform elfogadása Barack Obama második elnöki ciklusának egyik legfontosabb történelmi vívmánya lehet.

Keddi beszédében ugyanakkor az elnök tartózkodott attól, hogy támogatásáról biztosítsa a szenátorok által ismertetett elképzeléseket, amelyek közül a határbiztonság kérdésének kiemelése elemzők szerint a konzervatívok felé tett gesztus. Egy másik potenciális ütközési pont lehet, hogy a honosításban az elnök szerint a homoszexuális párokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat. Erről viszont a szenátusi tervezet nem tett említést.

Magyarországnyi illegális bevándorló él az USA-ban

Az Egyesült Államokban 11 millió illegális bevándorló él, akiknek túlnyomó többsége Latin-Amerikából érkezett az országba. A szavazásra jogosult amerikaiak között egyre nagyobb részarányt képviselő spanyolajkú lakosság hagyományosan a demokraták felé húz, ezért a bevándorlással kapcsolatos problémák rendezése immár sürgetővé vált a republikánusok számára is, akik egymás után két elnökválasztást is elvesztettek.

Az országban utoljára 1986-ban vizsgálták felül átfogóan a bevándorlásra vonatkozó szabályozást. Azóta több, erre irányuló kísérlet is megbukott, alapvetően a republikánusok konzervatív szárnyának ellenállása miatt - ez ugyanis ellenez minden olyan megoldást, amely akár csak elemeiben tartalmaz amnesztiát az országban törvénytelenül tartózkodók számára.