Fizetésemelést akarnak a francia közalkalmazottak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Először vonultak utcára csütörtökön a francia közalkalmazottak Francois Hollande szocialista államfő nyolc hónappal ezelőtti megválasztása óta. A tiltakozók a munkakörülmények javítását és fizetésemelést követeltek.

A hagyományosan szocialista szavazónak számító körülbelül 5,2 millió francia közalkalmazottat három nagy baloldali szakszervezet hívta utcára.

Az oktatási minisztérium szerint a tanárok 11,24 százaléka, a szakszervezetek szerint 25 százaléka sztrájkolt csütörtökön. Körülbelül 120 városban rendeztek utcai tiltakozásokat, amelyeken a szervezők szerint 150 ezren vettek részt.  

A tiltakozóbb legfőbb követelése a közalkalmazotti fizetések emelése, a béreket még az előző kormányzat fagyasztotta be 2010-ben. Ezenkívül moratóriumot követelnek a nyugdíjba vonulók munkahelyeinek megszüntetésére, ezt szintén az előző kormány indított el.  

Az életpályamodellekről és a fizetések változásáról február 7-re hívott össze tanácskozást Marylise Lebranchu közalkalmazotti miniszter. A tárcavezető elismerte "a közalkalmazottak nehéz helyzetét", ugyanakkor már előre kizárta, hogy átfogó fizetésemelést tervezne a kormányzat a közszférában.

A francia közalkalmazottak fizetése 2013-ban 80,6 milliárd euróval terheli az államkasszát. A kormány, amely idén az államháztartási hiányt a GDP 3 százaléka alá akarja csökkenteni, "a költségvetési nehézségekre" hivatkozva utasítja el a fizetésemelést.