Rabszolgaként dolgoztatták nők ezreit az ír katolikusok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen körülmények között az apácarendek által működtetett mosodákban. Főként megesett nőket és lányokat hurcoltak el.

Írország nemzeti szégyenének nevezte, és az állam nevében bocsánatot kért az ír kormányfő a katolikus egyház hírhedt Magdolna-mosodáinak áldozataitól.

1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen körülmények között az apácarendek által működtetett mosodákban. Sok esetben a hatóságok tudtával hurcolták el a "megesett" vagy gyermeküket egyedül nevelő nőket a mosodákba. Az egyik ilyen intézmény megbízója az ír hadsereg volt.

"Miniszterelnökként teljes mértékben szégyellem, és bocsánatot kérek az állam, a kormány és a polgárok nevében kivétel nélkül mindazon nőktől, akiknek ily módon fájdalmat okoztak" monda Enda Kenny kormányfő kedden a dublini parlamentben. Megígérte, hogy az érintetteknek kártérítést fizet az ír állam, de azt nem mondta, mekkora összegűt.

Az áldozatok ügyvédei fejenként 50 ezer eurót követelnek, plusz fejenként további 20 ezer eurót minden, a Magdolna-mosodákban eltöltött évért.

Február elején mutatták be Írországban azt a jelentést, amely tisztázta a mosodák működtetésében, és ezzel a nők kizsákmányolásában való állami felelősség mértékét. A jelentés szerint a kisebb bűncselekményekért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nőket az ír bíróságok rutinszerűen a mosodákba küldték, amelyek így párhuzamos büntetés-végrehajtási intézetként működtek. A jelentés szerint minden negyedik nőt a hivatalos szervek irányítottak a mosodákba. A kormányfő a bírálatok kereszttüzébe került, miután a jelentés ismertetésekor csupán annyit mondott, "sajnálja", ami történt.