Még mindig bizonytalan, mikor lesz kormánya Olaszországnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányalakítással megbízott Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt főtitkára pénteken számol be Giorgio Napolitano államfőnek arról, mire jutottak a pártokkal a konzultációkon. Bersani titkos háttérmegbeszéléseket folytat vagy blöfföl – így értékelte az olasz sajtó az új római kormány felállításával március 22-én megbízott Bersani eddigi munkáját.

A Demokrata Párt főtitkárnak szerdán kellett volna lezárnia az egyeztetést a pártokkal, de még csütörtökön is tárgyalnak majd, amikor Bersani szövetségesével, a Nichi Vendola vezette Baloldal, Környezet, Szabadság párttal összegzi a helyzetet. Csak ezután megy Napolitanóhoz, aki arra a kérdésre vár választ, hogy a februári választásokat szenátusi többség nélkül megnyerő Demokrata Párt-Baloldal, Környezet, Szabadság képes lesz-e kormányozni.

Az 5 Csillag Mozgalom szerdán nemet mondott a Bersani-kormány külső támogatására. Bersani azt kérte, az 5 Csillag Mozgalom ne akadályozza meg a kormány felállását. A civil mozgalom parlamenti frakciója viszont bejelentette: arra sem hajlandó, hogy a balközépnek való bizalmi szavazáson kivonuljon az ülésteremből, így biztosítva, hogy kisebb parlamenti létszámmal Bersani esetleg támogatást szerezzen.

A Bersani, illetve Vito Crimi és Roberta Lombardi, az M5S szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője közötti egyeztetést az olasz internetes hírportálok az 5 Csillag Mozgalom kérésére egyenesben közvetítették.

Az olasz sajtó szerint Bersaninak nincsen más választása, mint a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népével való koalíció, de ő ezt kizárta. Egyes találgatások szerint Bersani tudja, hogy a Berlusconiék nélkül nem tud parlamenti többséget szerezni, de az utolsókig vár "csodát remélve". Abban bízik, hogy egy párt sem akar visszatérni az urnákhoz.

Mások szerint a két párt esetleges megállapodásának tétje az új köztársasági elnök személye. Az olasz internetes kommentek szerint Bersaninak "fogalma sincsen, mit tegyen" és ezért az "időt húzza".