Észak-Korea: "tűztengerré változtatunk" egy dél-koreai szigetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Észak-Korea "könyörtelen megtorlással" fenyegetőzött kedden arra az esetre, ha az újabb amerikai–dél-koreai haditengerészeti gyakorlat közben megsértik szuverenitását.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a hadsereg közleményét, amely szerint a katonaság minden egysége és alegysége egyszerre indít válaszcsapást, ha csak egy lövedék is esik az ország területi vizeire. Ha az Egyesült Államok és Dél-Korea meggondolatlan lépéseket tesz, "tűztengerré" változtatja a térségben található öt dél-koreai sziget környékét – fenyegetőzött a hadsereg.

Az amerikai és dél-koreai hadsereg hétfőn kezdte meg újabb, ötnapos hadgyakorlatát a Sárga-tengeren. Péntekig a tengeralattjárók elleni harcot gyakorolják. Dél-Koreában a múlt héten ért véget a két hónapig tartó, Foal Eagle fedőnevű amerikai–dél-koreai hadgyakorlat, amelyben 200 ezer dél-koreai és 11 ezer amerikai katona vett részt. Észak-Korea a katonai manőverek miatt atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát.

Néhány órával a keddi észak-koreai fenyegetőzés előtt amerikai tisztségviselők arról számoltak be, hogy Észak-Korea levette az indítóállásról azt a két ballisztikus rakétáját, amelyet majdnem egy hónappal ezelőtt helyezett indításra kész állapotba az ország keleti partvidékén. A dél-koreai védelmi minisztérium ezt nem erősítette meg. A tárca szóvivője közölte, hogy a dél-koreai hadsereg fenntartja a készültséget.