Nem ültethetnék hátulra a buszban az izraeli nőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Cipi Livni izraeli igazságügyminiszter törvényileg megtiltaná a nők hátsó ülésekre parancsolását a tömegközlekedés autóbuszjáratain - jelentette be csütörtökön, egyben megígérve, hogy jogszabályokkal megakadályozza a vallási fanatikusok nemi szegregációs törekvéseit.

Az izraeli szekuláris és az ultraortodox vallásos csoportok harcának egyik legfontosabb ügye a vallásos lakónegyedek autóbuszjáratain tapasztalható nemi elkülönítés, ugyanis a nőket bizonyos járatokon a buszok hátsó részébe kényszerítik. 

"Felszólítottam az igazságügyi minisztériumot, hogy készítsenek elő egy törvényt, amely bűncselekménnyé minősítené a nők elkülönítését a nyilvános helyeken" - írta Livni Facebook-oldalán.

"A következő hetekben megszövegezik az új törvényt, amely segíti a nők szégyenletes leköpése és átkozása elleni harcot" - tette hozzá, utalva egy ultraortodox lakónegyedben történt incidensre, ahol iskoláslányokat leköptek a túlbuzgó vallásosok, mert szerintük öltözékük nem volt eléggé visszafogott.

Előzőleg Jehuda Vejnstejn, Izrael főállamügyésze azt javasolta, hogy helyezzék törvényen kívül a nők közszolgáltatásokban történő megkülönböztetését, például elkülönítésüket a buszokon, valamint az iskolás lányok zaklatását, ha öltözéküket egyesek nem vélik eléggé "illendőnek".

Az új izraeli kormányban több évtizede először nincsenek ultraortodox vallásos pártok, ami lehetővé teszi mind a vallásos túlzások elleni küzdelmet, mind a hadkötelezettség kiterjesztését az ultraortodox fiatalokra.