Tízezer szír menekül befogadásáról tárgyalt az ENSZ ás Németország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legfeljebb tízezer szíriai menekült befogadásáról tárgyal az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a német kormányzattal - közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ-hivatal szóvivője.

Hozzátette, hogy más európai országok vezetésével is tárgyalnak erről a témáról. Az ENSZ számításai szerint már 1,6 millió menekült hagyta el a belháborútól sújtott Szíriát, és számuk év végére megközelítheti a 3,5 milliót.

A UNHCR találkozót szervez az érintett kormányok képviselőivel az ügyben június vége táján Genfben, de a részletek és a résztvevők még nem ismertek - mondta a szóvivő. A konkrét számokat még nem vitatták meg más országokkal - tette hozzá.

A menekültek távolabbi országokba történő befogadása mindamellett csak a legsúlyosabb esetekre jelenthet megoldást, a menekültek nagy tömegeinek terhe továbbra is a Szíriával szomszédos négy országra, Libanonra, Jordániára, Törökországra és Irakra hárul. 

"A jelenlegi prioritás az, hogy a menekülteket a térségben tartsuk" - mondta a szóvivő. "De úgy gondoljuk, fontos, hogy a közvetlen térségen kívüli országok szolidaritást tanúsítsanak a válság által leginkább sújtott országokkal" - folytatta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek túlnyomó többsége vissza akar térni Szíriába.