Ashton: elképesztő eredményt értek el a szerb-koszovói tárgyalásokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszafordíthatatlannak tűnik a Belgrád és Pristina közötti közeledés - jelentette ki az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozását követően Catherine Aston, az unió külügy főképviselője, aki a többi között az uniós közvetítéssel zajló szerb-koszovói megbeszélésekről is tájékoztatta a tárcavezetőket.

A brit politikus elmondta: több mint 100 órát töltött a tárgyalóasztalnál Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel, és ahhoz képest, hogy az elején honnan indultak, "elképesztő" eredményt sikerült elérni. Ashton hozzátette ugyanakkor, hogy még sok a tennivaló, a megvalósítás terén további előrelépésekre van szükség.

Az uniós külügyminiszterek napirendjén a keleti partnerség is szerepelt. Az EU és hat kelet-európai állam, volt szovjet tagköztársaság közötti együttműködés keretében novemberben, a tanács soros elnökségét adó Litvánia fővárosában, Vilniusban tartanak csúcstalálkozót. Ashton szerint mindenki azt szeretné, hogy a csúcstalálkozó sikeres legyen, és az EU meg is tesz mindent ennek érdekében.

"A kapcsolatok elmélyítése mindazonáltal attól is függ, hogy partnereink hogyan teljesítenek azoknak az értékeknek a tiszteletben tartása terén, amelyeken ez a partnerség alapul" - húzta alá Ashton. Szintén a keleti partnerséghez kapcsolódóan döntött úgy hétfőn a tanács, hogy az unió és Fehéroroszország közötti együttműködés megkönnyítése érdekében leveszi a beutazási tiltólistáról a fehérorosz külügyminisztert, Vladzimir Makejt. A döntéssel egy időben azt is közölte a tanács, hogy egyéb korlátozások továbbra is érvényben maradnak Makejjel szemben, csak a beutazási tilalom szűnik meg, ahogyan a Minszkkel szembeni szankciók is változatlanok maradnak.

"Az EU fenntartja kritikus párbeszéd szankciókkal párosuló politikáját Fehéroroszországgal szemben az emberi jogok, a jogállamiság és a demokratikus értékeke előmozdítása érdekében" - tudatta a tanács sajtószolgálata.

A külügyminiszterek ebédjén részt vett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is, akivel a tárcavezetők az afganisztáni helyzetet és a kivonulással kapcsolatos kérdéseket tekintették át. Catherine Ashton ezt a következő hónapok egyik legfontosabb feladatának nevezte.

Szóba került a tanácskozáson a közel-keleti békefolyamat ügye is, amellyel kapcsolatban Ashton kijelentette: teljes mértékben támogatja Washington erőfeszítéseit, az Európai Unió pedig a kétállami megoldás elkötelezett híve.