Az ENSZ-főtitkár szóvá tette az egyiptomi mészárlást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalmának adott hangot az ENSZ főtitkára az egyiptomi belpolitikai fejlemények, a hétvégi súlyos összecsapások miatt.

A világszervezet New York-i székhelyén helyi idő szerint vasárnap este jelentették be, hogy Ban Ki Mun telefonon beszélt Mohamed el-Baradei ideiglenes egyiptomi alelnökkel, aki korábban az ENSZ szakosított szervezetének számító Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója volt, és ebben a minőségében Nobel-békedíjat is kapott.

A főtitkár – mint a közleményből kitűnt – mélységes aggodalmát fejezte ki a hét végén a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi hívei és a biztonsági erők között lezajlott összecsapások miatt, amelyek több mint 70 halálos áldozatot követeltek. "Minden további halott nehezíti a hosszú távú megbékélést" – figyelmeztetett Ban Ki Mun. A főtitkár közvetve elítélte a katonaság, illetve a rendőrség erőszakos fellépését, hangoztatva, hogy a hatóságoknak az országot egyesítő politikai folyamatok érdekében kellene minél előbb erőfeszítéseket tenniük. 

Kairóban közben hétfő hajnalban is feszült volt a helyzet. A megbuktatott elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség bejelentette, hogy a hadsereg ultimátuma ellenére sem hagy fel a Murszi melletti tüntetésekkel. A szervezet szóvivője közölte, hogy aktivistái a kora reggeli óráktól a katonai hírszerzés épületei elé vonulnak. A hadsereg azonnali válaszában figyelmeztette a tüntetőket: ne jöjjenek közel a katonai létesítményekhez.