Irakban továbbra is halomra ölik az embereket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tizenkét ember életét vesztette egy kávézó elleni öngyilkos merényletben az iraki Balad városában, míg Moszulban két tévériporterrel végeztek ismeretlen fegyveresek szombaton.

A Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő, síita többségű Baladban elkövetett merényletért egyelőre egy csoport sem vállalta a felelősséget, de az ilyen támadások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek az iraki síita kormány megdöntéséért harcoló helyi sejtjére jellemzőek. Az Irakban egyre erősebb, szunnita al-Kaida hitetlennek tartja a síitákat, akik a lakosság többségét adják az amerikai csapatok kivonulása óta egyre súlyosabb vallási erőszak által sújtott országban.

A hatóságok a tévériporterek gyilkosainak kilétéről sem tudtak információkat közölni. A két áldozat egy magánkézben lévő, a kormánnyal szemben kritikus iraki televíziónak dolgozott a szunnita felkelők központjának számító észak-iraki Moszulban. Irak az egyik legveszélyesebb hely a világon az újságírók számára: a 2003-as amerikai katonai beavatkozás óta 261 újságírót öltek meg és további 46-ot raboltak el az országban.

Egy harmadik szombati támadásban a Szahva nevű szunnita milícia három tagjával végzett egy pokolgépes merénylet a fővárostól 20 kilométerre délre. A kormányt és korábban az amerikaiakat is támogató Szahva tagjait egyre gyakrabban érik támadások, mivel az al-Kaida árulónak tartja őket. Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában a szomszédos Szíriában folyó polgárháború is szerepet játszik, amely az iraki társadalmat is megosztotta, és felerősítette a vallási szembenállást az iszlám szunnita és síita ágát követők között.