Az ausztrál kormányfőnek belefér, ha közpénzből ruccannak ki a képviselők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem lát semmi kivetnivalót az ausztrál kormányfő abban, hogy a képviselők "kimozdulásának" finanszírozására, egyebek mellett esküvőkre és sporteseményekre járásra költségvetési pénzeket fordítanak. Tony Abbott azt mondta: senki nem akarhatja, hogy a parlament tagjai "hivataluk rabjai" legyenek – írta csütörtökön a The Daily Telegraph című brit napilap.

A megszállott sportember hírében álló Tony Abbott elutasította azt a felvetést, hogy indítsanak vizsgálatot saját maga, és más képviselők kétes költségelszámolásaival kapcsolatban – ezekre az utóbbi két hétben derült fény.

A múlt hónapban megválasztott konzervatív kormányfőt sokan bírálták amiatt, hogy korábban több mint 23 ezer ausztrál dollárt számolt el egyebek mellett egy bicikli- és egy autóversenyen való részvételével kapcsolatban.

Parlamenti képviselőként tett költségnyilatkozatában például "hivatalos" eseményként volt feltüntetve még 2011-ből egy olyan út, amelynek célja egy "Iron man" - azaz hosszú távú triatlon - versenyen való részvétel volt. Abbott utóbbival kapcsolatban határozottan állította, hogy az számára nem "mulatság" volt, hanem "közösségi elfoglaltság".

A kétes költségelszámolások miatt rá nehezedő nyomás ellenére az ausztrál kormányfőnek nem áll szándékában módosítani a parlamenti jogosítványokra vonatkozó szabályozáson. "Ha az embereknek van ezzel kapcsolatban javaslatuk, mondják csak el, de én nem fogom indítványozni a rendszer megváltoztatását" – mondta Abbott.

"Nem akarhatják, hogy a parlamenti képviselők hivataluk rabjai legyenek. Nem akarhatják, hogy a parlamenti képviselők be legyenek zárva Canberrába. Ha mi az ausztrál nép képviseletével kapcsolatos munkát el akarjuk látni, szabadon kell tudnunk mozogni az ausztrál emberek között" – tette hozzá a kormányfő. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy például a triatlonversenyen való részvétel miért jelentené "az ausztrál nép képviseletével kapcsolatos munkát".

Az ausztrál parlamenti képviselők csak néhány adatot kötelesek szolgáltatni utazásaikról, és ezeket az igazolásokat alig-alig ellenőrzik. A kétes költségelszámolásokat benyújtó politikusok közül két miniszter közben már visszafizette egy közeli barátjuk esküvőjén való részvételért elszámolt költségeket, ugyanakkor többen, köztük Abbott is védelmükbe vették eddigi gyakorlatukat.