Cseh választás: a szociáldemokraták győztek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte az előre hozott képviselőházi választást Csehországban, de a vártnál kisebb arányban. Megerősödtek a kommunistáák, összezuhant a hagyományos jobboldal.

A szavazókörzetek 99 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása után a szociáldemokraták kapták a voksok 20,56 százalékát, ami jóval kevesebb a vártnál. A második helyen az Andrej Babis milliárdos vállalkozó által alapított IGEN mozgalom végzett 18,68 százalékkal. Ez meglepetésnek számít, bár a választások előtti utolsó felmérések már jelezték Babisék előretörését.

A harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 14,99 százalékot szerzett, Ez a kommunisták megerősödését jelenti, hiszen három éve 11,27 százalékot kaptak a választáson. A három tömörülésen kívül bejutott még az alsóházba a TOP 09 (11,84 százalék), az eddig kormányzó jobboldali Polgári Demokratikus Párt (7,67 százalék), a Tomio Okamura vállalkozó vezette Virradat (6,92 százalék) és a kereszténydemokraták (6,78 százalék).