55 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Nagyszabású rakétatámadást hajtottak végre szerda délután a Hamász radikális palesztin szervezet irányította Gázai övezetből Izrael ellen. Összesen 55 rakétát lőttek ki, az izraeli hadsereg válaszul harckocsikkal lőtt gázai célpontokat - adta hírül az izraeli tízes tévécsatorna. A támadás nem követelt halálos áldozatokat.

A Hamász és Izrael 2012 novemberében kötött fegyverszüneti megállapodása óta ez volt a legjelentősebb palesztin rakétatámadás. A Szderót és Netivot nevű városok irányába kilőtt rakéták egy részét már a levegőben megsemmisítették az izraeli Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái, másik részük lakatlan területeken csapódott be, de nyolc közülük lakott területen ért földet. 

Az ynetnews.com beszámolója szerint az egyik rakéta egy benzinkút mellé, egy másik pedig egy könyvtár közelében csapódott a földbe. Egy 57 éves férfi könnyebben megsérülhetett a lap szerint.

Az akciót az Iszlám Dzsihád nevű szervezet katonai szárnya vállalta magára. Közleménye szerint a rakétatámadás válasz volt a  palesztin nép elleni cionista agresszióra”, az izraeli támadásokra.    

Kedden három palesztin fegyveres meghalt a Gázai övezetben egy izraeli légicsapásban.

Az izraeli hadsereg egy órával a gázai rakéták kilövését követően tankokkal - a katonai rádió megfogalmazása szerint - két gázai „terror-infrastruktúrát” lőtt, egyiket az övezet déli, a másikat pedig az északi részén. A hadsereg vezérkari főnöke jelenleg New Yorkban tartózkodik, de éjszaka visszatér Izraelbe.

Avigdor Liberman külügyminiszter a kettes tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy nem lehet napirendre térni a rakétatámadás fölött. „El kell foglalni és ki kell takarítani Gázát” - mondta.