Moszkva: Humanitárius katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Moszkva: Humanitárius katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

"Humanitárius katasztrófa fenyeget a blokád alá vett városokban, hiány van gyógyszerekből, és már fennakadások tapasztalhatók az élelmiszerszállításban" - közölte az orosz külügy. A katasztrófát szerintük az ukrán biztonsági erők "büntető akciói" okozzák.

Humanitárius katasztrófa fenyeget Ukrajna délkeleti részén, a fegyveresek által ellenőrzött városokban - figyelmeztetett hétfőn az orosz külügyminisztérium, azt hangoztatva, hogy "a terror kijevi szervezőinek el kell gondolkodniuk, ki kell vonniuk a csapatokat és tárgyalóasztalhoz kell ülniük".

Moszkva álláspontja szerint "az úgynevezett kijevi hatalom" makacsul folytatja a saját népe elleni háborút, még le sem telt a gyász három napja Ukrajnában a 46 halálos áldozatot kövtelő odesszai véres tragédia után, és az ország keleti részén ismét vér folyik.

Szlovjanszkban szombaton
©

Nyilatkozatában az orosz külügyi tárca úgy úgy értékelte a helyzetet, hogy az ukrán hadsereg, a különleges alakulatok, valamint a nemzeti gárda álarca mögé bújt Jobboldali Szektor (radikális szervezet) folytatják bűnös műveletüket: erőszakkal kényszerítik a lakosságot arra, hogy szótlanul alárendeljék magukat azoknak, akik a nacionalizmust hirdetik és ellenszegülnek a csődöt mondott államhatalmi rendszer reformjának.

Az ukrán biztonsági erők "büntető akciói" a békés lakosság körében újabb áldozatokat fognak szedni - figyelmeztet Moszkva, amely szerint "humanitárius katasztrófa fenyeget a blokád alá vett városokban, hiány van gyógyszerekből, és már fennakadások tapasztalhatók az élelmiszerszállításban".

Az orosz külügyminisztérium a vérontás leállítására hívta fel "a terror kijevi szervezőit", akiknek Moszkva szerint "végre tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, hogy normális párbeszéd kezdődhessen a politikai válság megoldásának útjairól".