Az ukrán elnök nem vágott jó képet Putyin nyilatkozatához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ukrán kormányfő elutasítóan fogadta Vlagyimir Putyin felhívását, amelyet saját donyecki embereihez híveihez intézett, "kérve", hogy halasszák el a hétvégére tervezett függetlenségi népszavazást.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök  elutasítóan fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentését, amelyben a Donyeck megyei szakadárokat május 11-re tervezett függetlenségi népszavazásuk elhalasztására szólította fel. 

"Vlagyimir Vlagyimirovics, levegővel kereskedni valahogy nem méltó Önhöz, mint egy nagy ország elnökéhez" - válaszolta Jacenyuk. Az ukrán kormányfő szavai szerint tájékoztatni kell az orosz államfőt arról, hogy Ukrajnában hivatalosan nincs betervezve május 11-re semmiféle népszavazás. "Ha pedig az Oroszországtól az általa támogatott terroristák és szeparatisták parancsot kaptak az elhalasztására annak, ami nincs is tervbe véve, akkor azt egymás között kell elintézniük" - jegyezte meg Jacenyuk.

Petro Porosenko ukrán elnökjelölt viszont üdvözölte Putyin javaslatát. Ő Berlinben a ZDF német közszolgálati televíziónak azt mondta: a kelet-ukrajnai helyzet jelentősen javult Putyin bejelentésének köszönhetően. "Úgy vélem, hogy ez egy nagyszerű hír a kelet-ukrajnai helyzet stabilizálása szempontjából" - fogalmazott az ukrán elnökjelölt. 

Porosenko korábban, a nap folyamán még azt sürgette, hogy az Európai Unió vezessen be gazdasági büntetőintézkedéseket Oroszország ellen, ha az oroszpárti felkelők nyomására megtartják a kelet-ukrajnai népszavazást.  

Putyin szerdán a referendum elhalasztására kérte az oroszbarát fegyveres szakadárokat, miután Moszkvában tárgyalásokat folytatott Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) soros elnökével.