Nekiment Orbánéknak a svéd EU-ügyekért felelős miniszter

Nekiment Orbánéknak a svéd EU-ügyekért felelős miniszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kikelt az Orbán-kormány politikája ellen Birgitta Ohlsson, a svéd kormány EU-ügyekért felelős minisztere.

A magyar kormány Oroszországot tekinti politikai modellnek, a liberális demokrácia helyett az illiberális államot és munkaalapú társadalmat kezeli értékként, a jogvédőket és civil szervezeteket pedig akadálynak tartja és idegen érdekek kiszolgálóinak nevezi – írta Birgitta Ohlsson svéd EU-ügyekért felelős miniszter az Aftonbladet vitarovatában, amelyet a 444.hu szemlézett.

A svéd miniszter szerint az EU-nak kötelessége lenne szankciókkal sújtania azokat a tagállamokat, melyek nem tartják tiszteletben a közösség eszméit. Úgy gondolja, ilyen esetekben magától értetődőnek kellene lennie, hogy Brüsszel befagyasztja vagy csökkenti az adott tagállam uniós forrásait.

A miniszter azt írta, elvárja, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság frissen kinevezett elnöke vegye komolyan az Orbán-ügyet, és az ahhoz hasonló eseteket, az Európai Bizottság pedig dolgozzon ki javaslatokat arról, hogyan tudja a jövőben az unió megfelelően szankcionálni a közösségi értékekkel ellentétes tagállami politikákat.

©