Ellentámadást indítottak az ukrán szakadárok a vezetőjük szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ellentámadást indítottak az ukrán hadsereg ellen az oroszbarát szakadárok az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnökének állítása szerint.

Az elmúlt három napban a felkelők sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek, és újra folyosót létesítettek Donyeck és Luhanszk városai között - mondta Olekszandr Zaharcsenko. "A következő lépés Luhanszk blokádjának feloldása lesz. Azt hiszem, ez még ma este sikerülhet" - mondta a szakadárok vezetője. 

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben jelentős területeket foglalt vissza a szakadároktól Donyeck és Luhanszk megyékben, és csütörtökre teljesen körbezárta Luhanszk városát. Azt az előző nap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is elmondta, hogy heves harcok folynak Donyeck és Luhanszk környékén, de azt Zaharcsenkón kívül semmilyen más forrás nem erősítette meg, hogy a felkelők harci sikereket értek volna el.

Az önjelölt donyecki miniszterelnök pénteken emellett azzal vádolta az ukrán hatóságokat, hogy azok szándékosan akadályozzák az orosz humanitárius segély eljuttatást a felkelők kezén lévő területekre, ahol hatalmas szükség lenne arra. "A Donyecki Népköztársaságban nagyon aggasztó a humanitárius helyzet, olyan szükségünk van az Oroszország által küldött segélyre - amit még nem kaptunk meg -, mint az oxigénre" - mondta.

Zaharcsenko szerint az ukrán hadsereg és a kijevi kormány minden lehetséges módon próbálja megakadályozni a segély célba juttatását. Az orosz segélykonvoj, amely kedden indult útnak Moszkva közeléből, jelenleg 30 kilométerre a határtól rostokol, miután a rakományt az ukrán hatóságoknak át kell vizsgálniuk az országba való belépés előtt.

Moszkva szerint a mintegy 260-280 fehér teherautóban segély van, azonban Kijev és nyugati kormányok attól tartanak, hogy Oroszország utánpótlást szállíthat a felkelőknek a segélybe rejtve, vagy a katonai akciókról való figyelemelterelésre próbálja használni a konvoj körüli huzavonát.

A BBC stábja korábban betekinthetett egyes teherautókba, amelyekben fehér zsákok, illetve palackozott víz volt. Ugyanakkor a brit tévé riportere furcsának találta, hogy a teherautók nagy része szinte teljesen üres.