Elfajult a helyzet: két embert meglőttek az összecsapásokban Fergusonban

Elfajult a helyzet: két embert meglőttek az összecsapásokban Fergusonban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Heves tűz alá vették a rendőröket a Missouri állambeli St. Louisban, 31 embert őrizetbe vettek, két embert pedig meglőttek – közölték a hatóságok kedden. St. Louis elővárosában, Fergusonban másfél hete tartanak a zavargások, miután egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiút.

Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén a Missouri állambeli St. Louisban elmondta, hétfő éjszaka a rendőröket tűz alá vették a tüntetők a Ferguson nevű peremkerületben, a heves tűz ellenére a rendőrök azonban "egyetlen lövést sem adtak le". Hozzátette, hogy a rendőrök a tüntetőktől két lőfegyvert lefoglaltak.

A településen azután kezdődtek a zavargásokká fajuló tüntetések, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr több lövéssel agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt, a 18 éves Michael Brownt.

©

A tüntetők már vasárnap éjjel összecsaptak a rend helyreállítására kivezényelt rendőrökkel, miután Jay Nixon missouri kormányző rendkívülki állapotot hirdetett és éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el. A tüntetők a tilalom ellenére megtámadták a rendőröket, rájuk lőttek és Molotov-koktélokat dobáltak, valamint kifosztottak több helyi üzletet. A rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget. Hétfőn Nixon kormányzó Fergusonba rendelte a nemzeti gárdát, de megszüntette a kijárási tilalmat.

Johnson azt mondta, az összecsapásokban legalább két embert meglőttek, 31 embert pedig letartóztattak, két helyen pedig tűz ütött ki a városban. Mint mondta, négy rendőr a rájuk dobott kövektől és Molotov-koktéloktól sebesült meg. A rendőr százados azt mondta, a letartóztatottak között nem csak helyiek voltak, hanem New York-iak és kaliforniaiak is. Mint mondta, szerinte a békés tüntetők közé keveredett "erőszakos agitátorok" és "bűnözők" a felelősek a zavargásokért.

Johnson ezért azt kérte a békés tüntetőktől, hogy napközben tüntessenek, hogy így el tudják választani egymástól a békéseket és az éjszaka megjelenő erőszakos agitátorokat. A százados ezen kívül kritizálta a médiát is, amely szerinte hátráltatta az éjszaka a rendőrség munkáját, ezért ki is tiltották a média képviselőit a zavargások területéről.

A Twitteren a tüntetések résztvevői azt írják, egyiküknél sem volt fegyver, a rendőrség ellenben gumival bevont fémlövedékeket lőtt ki. A The Intercept című lap azt közölte az oldalán, hogy az éjszakai összecsapásokban letartóztatták és megbilincselték a helyszínről tudósító riporterüket is. A rendőrség őrizetbe vette a Getty Images fotóügynökség munkatársát is, de állításuk szerint három órával később szabadon engedtek. Ugyanerre a sorsra jutott a német Die Welt konzervatív napilap tudósítója és egy másik német újságíró is, aki regionális lapoknak ír rendszeresen. Az intézkedés a rendőrség szerint azért történt, mert nem vették figyelembe a terület elhagyására szóló rendőrségi utasítást. Az újságírók viszont azt állították, hogy ők a rendőrség útmutatásai szerint cselekedtek.

A résztvevők elsősorban a faji alapon történő megkülönböztetés ellen tiltakoznak.

©

Barack Obama amerikai elnök az események hatására megszakította nyári szabadságát, hétfő éjszaka pedig közölte, elküldi Eric Holder igazságügyi minisztert, aki a fekete fiú halálával kapcsolatos nyomozás vezetőivel, valamint a városi elöljárókkal fog tárgyalni.