Merkel: a fal leomlása az európai egyesülés szimbóluma lett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai egyesülés jelképének nevezte a berlini fal ledöntését Angela Merkel német kancellár szombaton.

A fal ledöntése óta Berlin nemcsak Németország képét formálta, hanem "Európa hidegháború utáni egyesülésének szimbólumává vált" - közölte heti videóüzenetében Angela Merkel.

A kancellár üzenete egy nappal azelőtt hangzott el, hogy Berlin, illetve Németország hivatalosan megünnepli a fal 1989. november 9-i leomlásának 25. évfordulóját.

Szombat este a német nemzeti galériában egy, az évfordulón rendezett konferencia megnyitóján pedig az mondta a kancellár, hogy Berlin történelmet írt. "Az emberek szabadság utáni vágyát nem lehet huzamosabb ideig elnyomni" - fogalmazott Angela Merkel, aki egyébként Kelet-Németországban született és nőtt fel.

Egy másik szombati nyilatkozatában ugyanakkor a kancellár arra figyelmeztetett, hogy bár 1990-ben Európában legyőzték a kommunizmust, a kontinens technológiailag lemaradt az Egyesült Államokhoz és Ázsiához képest, és ebből a szempontból teljesen ki van téve a két másik régiónak. 

Ezért Merkel szerint a kontinensnek "meg kell ráznia magát", hogy cégei a szoftver- és chipgyártásban és az internetes kereskedelemben is fel tudják venni a versenyt az amerikai és ázsiai vállalatokkal. "Európának lendületre van szüksége, és azt kell mondania: ezt mi is meg tudjuk csinálni" - fogalmazott.