Elsüllyesztett egy hajót az izraeli haditengerészet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli haditengerészet elsüllyesztett egy palesztin halászhajót a Gázai övezet partjainál, miután az nem állt meg felszólításukra – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió hétfőn.

A hajó a gázai partoktól Egyiptomba ment, majd rakománnyal tele tért vissza az övezet partjaihoz vasárnap késő éjjel. Az izraeli haditengerészet követte útvonalán, és visszatérésekor felszólította, hogy álljon meg, miután felmerült a gyanú, hogy a halászhajó csempészrakományt szállít. A felszólításnak a hajó nem engedelmeskedett, hanem továbbhaladt – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A rádió szerint ekkor több lövést adtak le a hajóra, amelyek eltalálták és Rafah partjainál elsüllyesztették.  

A Hamász palesztin szervezet biztonsági emberei szerint a legénységből ketten megsérültek és négyen eltűntek, utóbbiakat szerintük Izrael vehette őrizetbe. A két sérültet egy másik halászhajó mentette ki a hullámokból, majd egy rafahi kórházba szállították őket. A Hamász és Izrael között augusztus 26-án megkötött tűzszünet szerint a gázai hajók hat tengeri mérföldnyire, körülbelül tizenegy kilométerre hagyhatják el a partokat halászat céljából. Az övezetben mintegy négyezren élnek halászatból. 

Az Egyiptom és Izrael által blokád alá vont Gázai övezetben virágzik a tengeri csempészet, különösen mióta Kairó biztonsági kockázatokra hivatkozva felszámolta a föld alatti csempészalagutak túlnyomó részét.