Szíriában kaptak kiképzést a Németországban lekapcsolt dzsihádisták

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban őrizetbe vették csütörtökön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két feltételezett tagját.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 26 és a 27 éves német állampolgárok 2013-ban Szíriában terrorista kiképzést kaptak, majd csatlakoztak a dzsihadista fegyveresekhez. Az egyik férfi 2013 novemberében, a másik 2014 szeptemberében tért vissza Németországba.

A radikális iszlamisták németországi központjaként számon tartott Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Herfordban, illetve Mönchengladbachban vették őrizetbe őket, otthonukat átkutatták. Arra utaló jelet nem tapasztaltak, hogy a gyanúsítottak terrorcselekményekre készültek volna Németországban.

Csütörtökön a Hessen tartománybeli Kasselben is házkutatásokat tartottak egy 19, egy 22 és egy 23 éves fiatalembernél, akik a hatóságok szerint arra készültek, hogy Szíriába utaznak és csatlakoznak az Iszlám Államhoz. Több számítógépet és adathordozót lefoglaltak tőlük. Ügyük folytatását szabadlábon várhatják.

A német hatóságok a január 7-én történt párizsi vérengzés óta az Iszlám Állam több feltételezett követőjét őrizetbe vették illetve tucatnyi házkutatást tartottak.

A legutóbbi adatok szerint eddig nagyjából 600 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy harcoljon az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet oldalán. Közülük nagyjából 200-an tértek vissza, és az utóbbi hónapokban 60 iszlamistát akadályoztak meg abban, hogy a Közel-Keletre távozzanak. Eddig nagyjából 500 eljárás indult az iszlamista terrorizmussal összefüggésben, összesen 800 személy ellen.