Koppenhágai lövöldözés: lemondott a dán hírszerzés feje

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dán hírszerzés vezetője azelőtt néhány órával mondott le, hogy közzétették volna a koppenhágai lövöldözésről készült jelentést.

Lemondott a dán hírszerzés vezetője szerdán, néhány órával a februári koppenhágai kettős szélsőséges támadásról készült kormányjelentés nyilvánosságra hozatala előtt.

Jens Madsen közleményében azzal indokolta lemondását, hogy "nagyon megerőltető időszakon" van túl. Később a szerdai nap folyamán a dán igazságügyi minisztérium jelentést ad ki a február közepén elkövetett terrortámadásokról.

A hírszerzés korábban elismerte, a támadások elkövetője, Omar el-Hussein büntetett előítéletű volt. Késes támadásért börtönben is ült, ahol a börtönhatóságok radikalizálhatónak sorolták be. Ennek ellenére dán illetékesek a támadás után úgy foglaltak állást: nem volt ok feltételezni, hogy a férfi támadást tervez.

Február közepén kettős terrortámadás történt Koppenhágában: el-Hussein lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólásszabadságról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött. A 22 éves, palesztin származású merénylő két embert megölt, ötöt megsebesített. A rendőrök később tűzharcban agyonlőtték.