"Ria, ria Hungária" zengett Prágában – Orbánékért tüntettek

"Ria, ria Hungária" zengett Prágában – Orbánékért tüntettek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

"Ria, ria Hungária", "Orbán, Orbán!" zengett a prágai magyar nagykövetség előtt, ahol 500-600 ember szimpátiatüntetést tartott a magyarok mellett. Szerintük a magyar állam az európai hagyományokat próbálja védeni a menekültválságban tanúsított magatartásával. Közben két lengyel lap arról ír, hogy Orbán Viktor bölcs javaslatokat terjesztett elő a múlt heti EU-csúcson.

Európát, illetve a kereszténységen és a görög-római kultúrán alapuló európai hagyományokat védik ma a magyarok azzal, hogy megpróbálják megállítani az Európába irányuló menekülthullámot – hangzott el azon a szimpátiatüntetésen, amelyet több cseh civil szervezet tartott közösen hétfőn délután Prágában a magyar kormány migrációs ügyben tanúsított politikájának támogatására.

"A magyarok a múltban már megvédték Európát a törökök ellen, és ma is az elsők voltak, akik kiálltak Európa és értékei megvédése érdekében, s megpróbálták meggátolni az illegális bevándorlók beözönlését kontinensünkre" – jelentette ki Pavel Skácel, a Szláv Stratégiai Tanulmányok Intézetének (ISSTRAS) egyik vezetője a prágai nagykövetség előtti rögtönzött nagygyűlésen.

©

A szimpátiatüntetés résztvevői – a rendőrség szerint mintegy 500-600 ember – magyarul és csehül a "Köszönjük, köszönjük" jelszavakat, illetve "Orbán, Orbán" és a "Ria, ria Hungária" szlogent skandálták.

Lengyel lapok: Orbán bölcs javaslatokat tett

A DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap "Magyarország Európa védelmezője" című kommentárja szerint Orbán Viktor számára Magyarország biztonsága a legfontosabb, ugyanakkor a migrációs válságban tett lépései a menekültekkel és az Európai Unióval való szolidaritásról is tanúskodnak. A cikk "bölcs módon nyújtott segítségnek" minősíti a magyar kormányfő által a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón tett, az európai migrációs válság megoldására irányuló hatpontos javaslatot.

Orbán Viktor brüsszeli javaslatcsomagjáról írt kommentárt Grzegorz Górny is a WSieci című másik lengyel konzervatív hetilap hasábjain. Górny úgy véli: a vezető uniós politikusok közül egyedül a magyar miniszterelnök beszél "saját hangján", képes "az árral szembemenni", és az őt egyébként bíráló uniós vezetők – elfogadva a csomagban szereplő javaslatok nagy részét – gyakorlatilag magukévá tették a migránsválsággal kapcsolatban elfoglalt magyar álláspontot is, miszerint Európa nem a politikai menekültek áradatával, hanem "bevándorlási invázióval" kénytelen szembesülni.