Minden kártyáját eljátszotta Pistorius, hosszú börtön jöhet

Minden kártyáját eljátszotta Pistorius, hosszú börtön jöhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A dél-afrikai alkotmánybíróság úgy döntött, hogy Oscar Pistorius nem fellebbezheti meg az ellene szándékos emberölés miatt decemberben hozott jogerős ítéletet – közölte csütörtökön az államügyészség szóvivője.

A sportoló minden jogi lehetőséget kimerített, így valószínűleg hosszú börtönbüntetés vár rá. A fejleményre egyelőre nem reagált Pistorius családja.

A sportoló januárban fordult a legfelsőbb bírói testülethez, és kérte ügye felülvizsgálatát, miután jogerősen bűnösnek találták szándékos emberölés vádjában barátnője meggyilkolása miatt.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével.

Pistorius büntetését még nem szabták ki, az ítélethirdetést április 18-ára tűzték ki. A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb szankció 15 év szabadságvesztés. A sportolót egy december eleji döntés értelmében óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték az ítélethirdetésig.

Szakértők már korábban úgy nyilatkoztak, hogy az alkotmánybírósági fellebbezés sikerének igen kis esélye van Pistorius ügyében, hiszen csak rendkívül súlyos eljárási hibák esetén van lehetőség a felmentésére. A sportoló ügyvédjei épp azért fordultak az alkotmánybírósághoz, mert szerintük a fellebbviteli bíróság alkotmánysértő módon járt el, amikor elvetette az első fokon eljáró bíróság ténybeli megállapításait, és azokat a saját, az első fokú ítéletben foglaltaknak ellentmondó ténybeli megállapításokkal bírálta felül.