Különbíróság vizsgálja a politikusmutyikat az egyik legkorruptabb EU-tagállamban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A bolgár bírói szakszervezet és a civilszervezetek attól tartanak, hogy az új törvényszék különbírósági státusa politikailag motivált ítéletekhez vezethet, illetve politikai riválisok elhallgattatására szolgálhat.

Bulgária új bíróságot hoz létre magas rangú tisztségviselők korrupciós ügyeinek kivizsgálására, így ez a törvényszék lesz illetékes a vesztegetéssel vádolt miniszterek, képviselők, illetve polgármesterek ellen indult eljárások lefolytatásában is - olvasható a bolgár hivatalos lapban pénteken.

A bolgár bírák szakszervezete ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ország korrupciós problémájának megoldása máshol keresendő, szerintük ugyanis több nyomozóra lenne szükség az ilyen jellegű esetek kivizsgálásához és a vádemelésekhez.

A bolgár bírói érdekvédelmi szervezet és a civilszervezetek emellett attól tartanak, hogy az új törvényszék különbírósági státusa politikailag motivált ítéletekhez vezethet, illetve politikai riválisok elhallgattatására szolgálhat.

A törvényszék létrehozása a bolgár büntetőjog tervezett reformjának részét képezi. Bulgáriát a legkorruptabb államok közé sorolják Európában.

Bulgária és Románia igazságszolgáltatásának működését - különös tekintettel a nagyszámú korrupciós ügyre - Brüsszel az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében, tíz éve, a két ország EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel.

Hozzászólások