Napokon belül elszakadhat Spanyolországtól Katalónia

Napokon belül elszakadhat Spanyolországtól Katalónia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tartomány vezetője legalábbis siettetné a függetlenség kikiáltását.

Néhány napon belül kikiáltja függetlenségét Katalónia – erről Carles Puigdemont, a tartomány vezetője beszélt a BBC-nek. A hétvégi referendum utáni első nyilatkozatában Puigdemont azt sem tartotta kizártnak, hogy akár a hétvégén bejelenti Barcelona elszakadását a spanyol királyságtól.

Arra a kérdésre, mit tenne, ha a spanyol kormány beavatkozna, a katalán vezető azt mondta: ez olyan súlyos hiba lenne, amely mindent megváltoztatna.

Nem sokkal korábban VI. Fülöp spanyol király, három évvel ezelőtti trónra lépése óta először, rendkívüli tévébeszédet tartott, amelyben elítélte a vasárnap rendezett referendumot. Az uralkodó szerint a katalán kormány „ismétlődően, tudatosan és szándékosan” megsértette a törvényeket. Spanyolország demokratikus elvei erősek és szilárdak, mert "spanyolok millióinak és millióinak vágyain alapulnak, hogy együtt éljenek békében és szabadságban" - mondta, majd beszédét azzal zárta, hogy így építették Spanyolországot az elmúlt évtizedekben, és ezt az utat kell folytatni. Ezen az úton egy jobb Spanyolországban ott lesz Katalónia is – fogalmazott VI. Fülöp.

Kedden a katalánok százezrei sztrájkkal és tüntetéseken tiltakoztak a referendum idején történt erőszakos rendőri beavatkozások ellen. Az AFP szerint csak Barcelonában 700 ezren vonultak az utcára.

A vasárnapi – a madridi kormány által törvénytelennek ítélt – népszavazáson a tartomány választásra jogosult polgárainak 42 százaléka járult az urnákhoz, több mint 90 százalékuk támogatta a függetlenséget.

Hozzászólások