Kiadták a nemzetközi körözést a katalán elnök ellen

Kiadták a nemzetközi körözést a katalán elnök ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikus ügyvédje beszélt erről a belga tévében.

Kiadták a körözési parancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen - jelentette be csütörtök este a belga VRT állami adóban a politikus ügyvédje. Az ügyvéd azt mjondta, csütörtök este beszélt Puigdemonttal, aki nem volt sem jobban, sem kevésbé harcos, vagy biztos magában, mint korábban, és hogy hamarosan üzenni fog a katalánoknak. Az ügyvéd azt is hozzátette, a politikus egyelőre Belgiumban marad, de ott együttműködik a hatóságokkal.

A belga La Libre azt írja, a nemzetközi elfgoatóparancsot Belgiumban először le kell fordítani, majd egy bírónak döntenie kell arról, hogy előzetesbe helyezi-e a bujkáló katalán minisztereket, de a belga bíró dönthet úgy is, hogy visszautasítja az elfogatóparancsot, vagy hogy bizonyos feltételek mellett szabadlábon hagyja a katalánokat.

Mint azt megírtuk, hétfőn a spanyol főügyész vádemelést javasolt a katalán vezetők ellen lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt. A csütörtöki bírósági meghallgatásra a menesztett katalán kormány tagjai közül csak kilencen mentek el, közülük nyolc ellen az ügyészség börtönbüntetést kért, a bíróság pedig előzetesbe helyezte őket. Köztük van az elnökhelyettes Oriol Junqueras, a belügyminiszter Joaquim Forn, a külügyminiszter Raül Romeva, és igazságügyminiszter Carles Mundó. Az egykori vállalkozásügyi miniszter Santi Vilára csak pénzbüntetést kért az ügyészség, mondván ő már azelőtt lemondott posztjáról, hogy a katalán parlament megszavazta a függetlenséget.

Calres Puigdemont és négy további társa, az agrárügyi miniszter, Meritxell Serret, az egészségügyi miniszter, Antoni Comín, a kulturális miniszter, Lluís Puig, és az oktatási miniszter, Clara Ponsatí ellen elfogatóparancs kiadását kérte a spanyol ügyészség, minthogy ők nem jelentek meg a bíróságon. Puigdemont ügyvédje a belga televízióban azt mondta, már kiadták a körözési parancsot.

A Belgiumban bujkáló Puigdemont egy, a katalán tévében leadott videóüzenetben egyébként a börtönbe küldött miniszterek szabadon bocsátását követelte, bebörtönzésüket peidg súlyos hibának nevezte. Arra szólította fel a katalánokat, hogy tüntessenek, de csak békésen, úgy, hogy tisztetelben tartják mások véleményét.

A katalán elnök felháborítónak nevezte, ahogy a spanyol kormány megtámadott egy európai nemzetet, de szerinte Katalónia függetlensége már nem is csak egy spanyol belügy.

Puigdemont ugyanis jelenleg Belgiumban tartózkodik, ahol azonban azt mondta, nem akar menedékjogot kérni, de csak akkor tér vissza Katalóniába, ha biztosítékot kap a spanyoloktól a tisztességes eljárásra.

A belga főügyész korábban azt mondta, alkalmazni fogják a jogot, ha megkapják az európai elfogatóparancsot, vagyis le fogják tartóztatni Puigdemontot.

Hozzászólások