Az ötszázhoz közelít az indonéziai földrengés áldozatainak száma

Az ötszázhoz közelít az indonéziai földrengés áldozatainak száma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A földmozgások és az azt követő szökőár miatt rengetegen eltűntek, és több százan megsebesültek.

Tovább emelkedett az indonéziai földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma: a hivatalos adatok szerint már 420-an meghaltak, és több mint 500-an súlyosan megsérültek. Rengeteg embert eltűntként tartanak nyilván, a túlélők utáni kutatás még folyik.

Pénteken 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A helyi katasztrófavédelem szerint a szökőár óránkénti 800 kilométeres sebességgel száguldott a part felé, szinte mindent letarolt, ami az útjába került. A legtöbb áldozat a tenger partján fekvő palui területen vesztette életét, a természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol éppen egy fesztivált tartottak. Az erős szél és a hatalmas hullámok még egy hajót is partra vetettek.

A mentőalakulatoknak egy nőt élve mentettek ki az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa szerint legalább hatvan ember lehet még a romok alatt. Egy bevásárlóközpontnál emberek százai kutatnak hozzátartozóik után a törmelékek között. A sérültek ellátása is gondot okoz, mivel a térségben lévő kórházak is megrongálódtak, ráadásul a rengeteg sérült miatt szinte képtelenség mindenkit időben ellátni. Vannak olyanok, akiknek már nem jutott hely a kóráhzakban, őket a szabad ég alatt próbálják gyógyítani.

A hatóságok egy másik terület, a Palutól északabbra fekvő Donggala halásztepelülés miatt is aggódnak, az ott történtekről ugyanis egyelőre nem érkeztek jelentések, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt. A jakartai kormány 37,6 millió dollárt különített el a mentési munkálatok végrehajtásához és a segélyezésre. A palui repülőteret szombaton már megnyitották, de egyelőre kizárólag segélyszállítmányokat fogadnak.

Hozzászólások