Személyesen vitte valaki a csőbombát Soros György postaládájához

Személyesen vitte valaki a csőbombát Soros György postaládájához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A rendőrség terrorcselekményként kezeli az ügyet. Az már kiderült, hogy nem postán küldték a csomagot.

Egy csőbomba volt a Soros György házánál talált robbanószerkezet – jelentette kedden a bedfordi rendőrség.

Mint arról beszámoltunk, egy alkalmazott egy csomagba rejtett bombát talált Soros György New York állambeli, bedfordi otthonához kézbesített küldemények között. A levélben egy bombaszerű szerkezet volt, amely azonban nem lépett működésbe, az alkalmazott egy közeli erdős részre vitte, és értesítette a rendőrséget. A szerkezetet utászok robbantották fel.

A helyi rendőrségi most azt közölte, hogy a csőbomba ugyan a milliárdos befektető postaládájában volt, de szinte bizonyos, hogy nem postán érkezett, hanem valaki személyesen helyezte el a Bedfordhoz közel található Katonah településen lévő ház kapuja előtti ládában. A település New York városától mintegy 80 kilométernyire északra fekszik.

A rendőrség mellett a nyomozásban részt vesz a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. Az FBI nem nyilatkozik az ügyben, nevük elhallgatását kérő rendőrségi alkalmazottak azonban arról tájékoztatták a The New York Times című lapot, hogy terrorcselekményként kezelik az ügyet.

A nyomozók kifaggatták a helyi posta alkalmazottait is, így derült ki, hogy a napokban nem szállítottak csomagot a Soros-villába. Kedden még tartott a ház előtti biztonsági kamerák felvételeinek átvizsgálása. A házat rendőrök őrzik.

A New York-i rendőrség közölte: terrorelhárító szakembereket küldtek a városban minden olyan helyre, amely valamiképpen kapcsolódik Soroshoz.

A csomag megtalálásakor Soros György nem volt a házban. A Nyílt Társadalom Alapítványok szóvivője, Laura Silber kedden nem kívánta nyilvánosságra hozni azt, hogy Soros jelenleg hol tartózkodik. Közleményében Silber "az Egyesült Államokban és a világ sok más országában a politikát uraló, és a szélsőségességet és erőszakot tápláló gyűlöletes retorikát" okolta a történtekért. "A félelem, a hamis hírek és az erősödő tekintélyelvűség légkörében a halálos fenyegetésekhez elég a saját nézetek hangoztatása is" – hangoztatta a dokumentumban a szóvivő.

Hozzászólások