Megválasztották Angela Merkel utódját a CDU élére

Megválasztották Angela Merkel utódját a CDU élére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán.

Az elnökválasztáson a 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott.

Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség. Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450 szavazatot, Friedrich Merz 392 szavazatot kapott, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba.

A második fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer volt pártfőtitkár 517, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezető 482 szavazatot kapott.

A CDU történetében 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt. Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a párt élén.

Annegret Kramp-Karrenbauer a szavazás után hangsúlyozta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia. Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot.

Ahogy korábban megírtuk, Annegret Kramp-Karrenbauer, volt Saar-vidéki miniszterelnök, a jelenlegi pártigazgató (aki AKK néven fut többnyire) hátránya, hogy Merkel emberének tartják, aki a migrációs politikát is követte. Előnye, hogy sikeres tartományi miniszterelnök volt, pártigazgatóként jól kiismeri magát, az elmúlt időkben is együtt élt a párttal.

Azzal, hogy AKK-t CDU-elnöknek választották, Merkel jó eséllyel kancellár maradhat a következő választásokig, de hogy ez a teljes maradék ciklust jelenti-e, nem tudni. A szociáldemokraták válsága ugyanis még maga alá temetheti a nagykoalíciót.

AKK 19 éves korában lépett be a CDU-ba. Ahogy főtitkárrá választásakor megírtuk, volt a tartományi ifjúsági szervezet alelnöke, és a városi tanács tagjaként intézte szűkebb pátriája ügyeit. Ma is azt vallja, hogy a politizálás az emberek hétköznapi gondjainál kezdődik. Fiúsan rövidre vágott hajával, vékony testalkatával, vastag szemüvegével még mindig úgy néz ki, mint egy kedves kolléganő a könyvelésből. Holott jócskán kinőtte magát. 1999-ben képviselő lett a tartományi parlamentben, 2000-ben az első nő volt, aki belügyminiszterként került be a tartományi kormányba, ahol átvette a kultusztárcát, majd a munkaügyire váltott. Összesen tizenegy év miniszterkedés során úgy beletanult a kormányzati munka minden részletébe, hogy 2011-ben megválasztották a kormányfői tisztségre, amit 2018 tavaszáig töltött be.

Hozzászólások