Fokozódik a harc a Gázai övezet és Izrael között

Fokozódik a harc a Gázai övezet és Izrael között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szombat reggel óta több, mint négyszázötven rakétát lőttek a Gázai övezetből izraeli területre. Az izraeli hadsereg eddig a hétvégén 220 célpontot támadott a palesztin területen.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetet irányító szélsőséges szervezet, a Hamász, illetve a radikális iszlámista Iszlám Dzsihád állásait támadta. Benjamin Netanjahu kormányfő masszív izraeli ellentámadásokat rendelt el az övezet „terrorista célpontjai ellen”.

A harcokban eddig egy izraeli és nyolc palesztin vesztette életét. Az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola a rakéták többségét lelőtte, de néhány izraeli otthonokat talált el. Az ország déli részén bezártak az iskolák.

A Hamász egy politikai forrása arról tájékoztatta a Háárec című izraeli lapot, hogy a következő napokban sem enyhülnek a támadások, mivel a szervezet szerint Izrael nem tartotta be a múlt hónapban kötött tűzszüneti megállapodást. Az izraeli hadsereg szintén nem számít enyhülésre.

A legújabb harcok a gázai militánsok és Izrael között az után kezdődtek, hogy pénteken palesztinok tüntettek a zsidó államot és a tengerparti sávot elválasztó kerítés közelében. A tiltakozók a Gázai övezet izraeli blokádjának mérséklését követelték.