Papokat, gazdákat és nagymamákat is büntettek, mert segítettek a menekülteken

Papokat, gazdákat és nagymamákat is büntettek, mert segítettek a menekülteken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak tavaly száz ilyen esetet regisztráltak Európában.

A menekültválság csúcsosodása óta Európában legalább 250 embert vettek őrizetbe, vagy kriminalizáltak azért, mert menekülteken segített – hozta nyilvánosságra az openDemocracy nevű szervezet alapján a The Independent. Az adatokat európai civil szervezetek jelentései alapján összegezték.

Az érintettek között tűzoltók, papok és idős nők is vannak. Egy spanyol tűzoltó például akár 30 év börtönt is kaphat, mert Görögországban a tengerből mentett ki fuldokló migránsokat. Egy francia olíva termesztő ellen azért indult eljárás, mert Olaszország határán menedéket és ételt adott a menekülteknek, egy 70 éves dán nagymamát pedig azért bírságoltak meg, mert egy kisgyermekes családot vett fel az autójába.

Hasonló esetek egyre gyakrabban fordulnak elő, 2018-ban száz ilyen esetet regisztráltak, kétszer annyit, mint 2017-ben.

Emberi jogi szervezetek arra hívták fel figyelmet, hogy az európai hatóságok intézkedései ellentétesek a jogállamisággal, és felszólították a kormányokat, hogy térjenek vissza az európai értékekhez. Nemrég az Amnesty International is felszólalt az ügyben, miután Franciaországban letartóztattak egy brit állampolgárt, aki a Calais közelben élő menekültek elleni rendőri túlkapásokat dokumentálta. A férfi akár öt éves börtönbüntetést is kaphat.

A legtöbb letartóztatás és bírságolás Olaszországban, Görögországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Németországban és Dániában fordult elő.

Hozzászólások