Mindeközben Brüsszelben: LMP-s plakát és momentumos aktivisták a követségnél

Mindeközben Brüsszelben: LMP-s plakát és momentumos aktivisták a követségnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Serdült Viktória
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sor nem volt a magyar követségen, viszont sokan arról beszéltek, szívesebben szavaznának a belga listára.

„Elgondolkoztunk rajta, hogy idén már belga listára szavazunk. De egyelőre még a magyar mellett döntöttünk. Legalább lehetett egyet kirándulni” – nem elszigetelt vélemény a fiatal magyar házaspáré azok között, aki idén a brüsszeli magyar nagykövetségen adta le szavazatát az EP-választáson. A Brüsszel kertvárosi részében található épület előtt a választásra regisztrált 1242 magyar állampolgár közül többen is elismerték, szívesebben szavaznának a belga pártok listáira, és öt év múlva talán így is tesznek.

„Nem tervezünk hazaköltözni mostanában, praktikusabb döntés lenne. Ráadásul, ha Belgiumban egy párt a kampányban megígéri, hogy virágokat ültet a helyi iskola elé, akkor biztos lehetsz benne, hogy meg is teszik. Magyarországon viszont inkább megélhetési politikusokat látok, és valódi zöld alternatíva sincs, ami nekem nagyon fontos lenne” – mondta egy másik fiatal szavazó.

Az LMP plakátja nem messze a követségtől.
©

A dilemmák ellenére a brüsszeli magyar nagykövetségre vasárnap délben is folyamatosan érkeztek a szavazók, de aki sorban állásra számított, annak csalódnia kellett. Többen is megemlítették, hogy a tavalyi országgyűlési választásokon sokkal nagyobb volt a tömeg. (A választási iroda hivatalosa adatai szerint 2018 áprilisában a 2056 regisztrált szavazó 92,6 százaléka adta le a voksát ugyanitt.)

Most a voksolás mindössze pár percet vett igénybe, és csak arra kellett ügyelni, hogy a leadott szavazatok mindenképpen zárt borítékba kerüljenek, de még erre is mindenkit figyelmeztettek a követség – egyébként profi – munkatársai az urna mellett.

©

A nagykövetség előtt később többen azt is elmesélték, miért tartották fontosnak, hogy megtegyék a központból körülbelül 40 perces utat busszal vagy éppen kerékpárral a város déli részén található követségre.

„Itt, Brüsszelben mindenki tisztában van azzal, hogy milyen hatása van az EP-választásnak a mindennapi életünkre. Nem volt kérdés, hogy jövünk” – mondta egy fiatal nő, miközben éppen biciklijét láncolta egy kerítéshez. Egy budapesti édesanya pedig a városban dolgozó lányát jött meglátogatni, de neki sem jutott volna eszébe, hogy ne iktassa be a vasárnapi családi programba a szavazást. Többeket külföldi párjuk is elkísért, ők viszont a szabályok szerint csak az előtérig mehettek.

Ebbe a dobozba kerültek az exit poll adatok
©

Néhány – de azért a törvényben előírt 150-nél több – méterre a nagykövetségtől viszont már a magyar belpolitikába is bele lehetett botlani. Az egyik irányba, távolabb az utca végén az LMP plakátja fogadta az érkezőket, a másikba pedig a Momentum két aktivistája, akik önkéntesként mértek exit poll adatokat. Azt mindketten hangsúlyozták, hogy nem a Momentum szervezésében, hanem önszorgalomból jöttek ki. Mint mondták, a tavalyi londoni tapasztalatok miatt akarják megnézni, hogy itt is annyira eltérnek-e majd a hivatalos eredmények az exit polloktól, mint 2018-ban a brit fővárosban. Akkor egy szintén önkéntesekből álló csoport a majdnem 9000 londoni szavazóból 1043 embert kérdezett meg, amelynek eredményéből az derült ki, hogy az ottani pártversenyt a Jobbik nyerte.

„Ha száz felett lesz a válaszadók száma, szerintünk már megéri kiposztolni a mostani eredményt. Erre pedig minden esély megvan, mivel eddig a szavazók nyolcvan százaléka megállt nekünk. Mi mindenesetre addig maradunk, amíg el nem fogy a magunkkal hozott 180 papír” – mutattak a kezükben lévő kötegre.

Hozzászólások