szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszavazták a Sebastian Kurz ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Megvonta az osztrák parlament a támogatást Sebastian Kurztól és a kormányától.

Azt már a délelőtt sejteni lehetett, hogy ez fog történni. Akkor jelentette be ugyanis az Osztrák Szabadságpárt ideiglenes vezetője, Norbert Hofer, hogy a képviselőik valószínűleg megszavazzák a bizalmatlansági indítványt. Csak azért nem lehetett eddig teljesen biztosra venni ezt, mert a végső döntést a frakció hozta meg.

Azt még másfél hete jelentette be Sebastian Kurz, hogy előrehozott választást fognak tartani szeptemberben. Addig is a szélsőjobboldali Szabadságpárt nélküli kormányt hoztak létre, a Kurz vezette Néppárt tagjai mellé független szakértőket bevonva, miután Heinz-Christian Strache, a kisebb koalíciós párt elnöke belebukott a korrupciós botrányba.

Heinz-Christian Strache állami megbízások elnyerését ígérte egy magát dúsgazdag orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát.

A parlamentben két ellenzéki párt, az újbaloldali Most (Jetzt), valamint a Szociáldemokrata Párt is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormánnyal szemben. Mivel az ellenzék egységes volt, és a Szabadságpárt is Kurz ellen szavazott, az elnöknek most kötelessége felmenteni hivatalából a kormányt. Azt is az elnök jelöli ki, hogy ki vezetheti az ideiglenes kormányt az előrehozott választásig – de olyan jelöltet kell találnia, aki mögé beáll a képviselők többsége.

Az Osztrák Néppárt simán megnyerte az EP-választást, a szavazatok 35 százalékát kapták. A szociáldemokrata SPÖ lett a második, 23 százalékkal, míg a Szabadságpárt 17 százalékra esett vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát