Elég vad videók terjednek a kazah választási csalásokról

Elég vad videók terjednek a kazah választási csalásokról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, hő hatására láthatatlanná váló tintát is bevetettek.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap előrehozott elnökválasztást tartottak Kazahsztánban, mert Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról. A vasárnapi voksolást viszont tömegtüntetések kísérték, és több mint 500 tüntetőt vettek őrizetbe, akik szabad választásokat követeltek.

A neten pedig már a voksolás napján elkezdtek furábbnál furább videók terjedni a legkülönfélébb választási csalásokról. Az egyiken egy nő a szavazásról távozóban megáll a bejárati ajtó előtt, átöltözik, majd visszamegy még egyszer szavazni.

Egy másik felvételen mintha a választási bizottság tagjai dobálnák be tömegével az előre gyártott (?) szavazólapokat az urnába.

Végül az egyik legsúlyosabb felvételen az látszik, hogy a szavazófülkékbe központilag kikötött toll vonásai hő hatására simán eltűnnek.

A választást hivatalosan végül Nazarbajev kijelölt utóda, Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök nyerte a hétfőn közzétett eredmények szerint a szavazatok 70,8 százalékával.

Hozzászólások