Védelmébe vette a hírszerzési igazgató a kiszivárogtatót a Trump-Zelenszkij beszélgetés ügyében

Védelmébe vette a hírszerzési igazgató a kiszivárogtatót a Trump-Zelenszkij beszélgetés ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Joseph Maguire szerint példa nélküli a most kitört botrány.

Védelmébe vette csütörtökön a kiszivárogtatót a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti telefonbeszélgetés ügyében Joseph Maguire amerikai hírszerzési igazgató, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán "példa nélkülinek" nevezte a komoly amerikai belpolitikai vihart kavaró esetet.

A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója kijelentette: nem tud még egy olyan kiszivárogtatásról, amely "ennyire összetett és érzékeny ügyeket érintett volna".

A kiszivárogtató 9 oldalas jelentését csütörtökön hozták nyilvánosságra az előtt, hogy Maguire vallomást tett a bizottság előtt. A DNI ügyvezető igazgatója elismerte: a jelentés szerint az elnök súlyos jogsértést követett el, de - mint fogalmazott - nem az ő dolga annak megítélése, hogy az állítások hitelesek vagy nem.

Az Egyesült Államokban nagy belpolitikai vihart kavart az a telefonbeszélgetés, amelyet Trump folytatott július 25-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A beszélgetésről a Fehér Ház által szerdán nyilvánosságra hozott emlékeztető szerint az amerikai elnök többször is arra biztatta ukrán hivatali kollégáját, hogy indítsanak vizsgálatot Ukrajnában demokrata párti riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt.

A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Pelosi azzal vádolta az elnököt, hogy megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását.

Hozzászólások