Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

A német kormány kezébe venné az országban élő törökök oktatását, ám ehhez nincs elég tanár.

Mesut Özil futballistasztár Németországban született ugyan, de annyira lelkesedett a török államfőért, hogy esküvői tanúnak is meghívta. Nem ő azonban az egyetlen, akit lelkesít Recep Tayyip Erdogan. A német sajtó pedig talált is egy magyarázatot - az oktatási rendszerben.

Mi lesz a 33 ezer török iskolással Berlinben?

Németországban a tartományok feladata az oktatás megszervezése, de Berlinben tanácstalanok: nincsen ugyanis elég töröktanár. A fővárosban a bölcsészkaron nem tanítanak török nyelvet, csak Németország nyugati részén, Duisburgban és Essenben van ilyen képzés.

A családok többsége azonban ragaszkodik az anyanyelvéhez, bár a szülők közül nagyon sokan maguk sem beszélik azt hibátlanul, hiszen gyakran ők is már Németországban születtek. A Törökországból érkező nyelvtanárok viszont nemcsak a nyelvet tanítják, de igyekeznek formálni a gyerekek tudatát is: nemzeti és iszlám alapelvek szerint- ahogy azt Erdogan elnök megkívánja. Ezért a török nyelvtanfolyamok zömét mecsetekben tartják, méghozzá úgy alakítva a tanrendet, hogy a kisdiákok a nyelvóra előtt vagy után részt vehessenek a vallási szertartásokon is. És a mecsetekben igen gyakran Erdogan-barát propaganda folyik, mely Törökország és az Európai Unió szembenállását hangsúlyozza, és a törökök szultáni múltjának dicsőítését jelenti.

A németek nem kérnek ebből, ezért fordulatot szeretnének elérni

Anja Karliczek német oktatási miniszter ősszel konferenciát tervez, hogy megvitassák: melyik tartomány miképp oldja meg ezt a problémát? Berlinben már léptek. Egyrészt megkezdik a török nyelvtanárok képzését a német fővárosban. A cél az, hogy a törököt az iskolában második nyelvként is lehessen választani az angol mellé. Az oktatási minisztériumban arra is gondolnak, hogy más bevándorló csoportok körében is helyes lenne a nyelvtanítást német állami kézbe venni, nehogy a mecsetekben ifjú dzsihád harcosokat neveljenek. Ezért a török nyelven túl azt tervezik Berlinben, hogy kurd és arab nyelvű tanárokat is képezzenek Németországban.

Hozzászólások