„Nem vagyunk szálloda senki dzsihadistái számára”

„Nem vagyunk szálloda senki dzsihadistái számára”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Török belügyminiszter: Ankara visszaküldi a feltételezett dzsihadistákat származási országukba.

Törökország vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfogott dzsihadistáit - szögezte le Süleyman Soylu török belügyminiszter szombaton. "Nem vagyunk szálloda senki dzsihadistái számára" - mondta, hozzátéve, hogy nem tudják "az idők végezetéig" őrizni a külföldi harcosokat.

Soylu szerint a Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonló országok a könnyebb utat választották azzal, hogy megvonták az állampolgárságot az Iszlám Állam tagjaitól. A miniszter elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte ezt a hozzáállást.

Soylu elmondta, hogy holland, brit és más országok szélsőségesei is raboskodnak török börtönökben. A tárcavezető nem pontosította, hogy összesen hány feltételezett dzsihadista került Törökország fogságába azóta, hogy október 9-én Ankara katonai offenzívát indított Szíria északkeleti részén.

Számos európai ország megtagadta az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgárai és családtagjaik visszafogadását. Úgy tudni, hogy körülbelül 10 ezer szélsőséges raboskodik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai szövetség fogságában Szíriában. Az elmúlt hetekben az SDF jelentős nyomás alá került a török offenzíva és az amerikai csapatkivonás miatt.

Törökország a múlt hónapban indított hadműveletet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen a török-szíriai határ mentén. Ankara terrorszervezetnek és a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t, amely Washington szövetségese a terrorellenes harcban. Az offenzívában a török hadsereg megszerzett egy körülbelül 120 kilométeres határszakaszt, illetve elfogott több dzsihadistát, akik a harcokat kihasználva megszöktek a börtönből.