Tusk nem indul az elnökválasztáson Lengyelországban

Tusk nem indul az elnökválasztáson Lengyelországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

Az ellenzék reménye lett volna az Európai Tanács leköszönő elnöke.

Politikai bombát robbantott hazájában Donald Tusk, aki Brüsszelben lengyel újságíróknak elmondta: a jövő évi elnökválasztáson nem vesz részt. Meg is indokolta, hogy miért nem: az ellenzéknek olyan politikusra van szüksége, aki nem cipel magával a múltból nehéz csomagot, nem kellett népszerűtlen döntéseket meghoznia. Donald Tusk hazája miniszterelnöke volt 2007 és 2014 között. Bár Lengyelország volt az egyetlen olyan uniós tagállam, amelynek gazdasága nem jutott recesszióba a világméretű pénzügyi válság miatt, de a kormány Varsóban is arra kényszerült, hogy visszafogja az életszínvonal növekedését. Tusk nyilvánvalóan erre célzott amikor a múlt nehéz csomagját említette.

A közvélemény-kutatás szerint nyerhet az ellenzék

Az őszi parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedett el az ellenzék, mert a jelöltjei külön indultak el a PiS ellen. Így a kormányzó radikális nemzeti-keresztény mozgalom abszolút többséget szerzett a Szejmben. Ugyanakkor csak 43%-ot ért el, vagyis az ellenzék legyőzheti a PiS-t, ha képes összefogni ellene. Donald Tusk ilyen személyiségnek látszott, épp ezért a PiS mindent meg is tett, hogy aláássa a népszerűségét. Nem támogatta például két és fél évvel ezelőtt azt, hogy Donald Tusk legyen második ciklusban is az Európai Tanács elnöke. Ennek ellenére - többek között Orbán Viktor támogatásával - megválasztották az Európai Néppárthoz tartozó politikust, aki ebben a pozícióban is bírálta Lengyelország, Magyarország és más uniós tagállamok olyan húzásait, amelyek szembeállították Varsót vagy Budapestet Brüsszellel.

Donald Tusk más irányba léphet: nemrég felmerült, hogy ő lehet az Európai Néppárt elnöke. A PiS nem tagja az Európai Néppártnak, a Fidesz viszont igen, bár felfüggesztették.

A PiS jelöltje Andrzej Duda. A jelenlegi köztársasági elnök igen népszerű hazájában, mert Jaroslaw Kaczynskinál jóval mérsékeltebb politikus, aki mégis élvezi a PiS támogatását. Amikor például az irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk kapta, akkor a kormányzó PiS-ben sokan felszisszentek, mert az írónő gyakran bírálta a keresztény-nemzeti irányvonalat és az Európa-ellenességet, mely olyannyira jellemzi a Lengyelországot 2015 óta irányító radikális mozgalmat. Andrzej Duda elnök az elsők között gratulált a liberális írónőnek, kiemelve, hogy egész Lengyelországot, az egész lengyel kultúrát érte a nagy megtiszteltetés.

Hozzászólások