Kötelezte Mianmart a rohingyák védelmére a Nemzetközi Bíróság

Kötelezte Mianmart a rohingyák védelmére a Nemzetközi Bíróság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hágai törvényszék szerint azonnali intézkedéseket kell tenni, melyek megvédik a muszlim kisebbséget.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingyák védelmében, és akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, ami népirtáshoz vezethet.

Az ENSZ-bíróság határozatához vezető jogi keresetet az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében Gambia nyújtotta be tavaly novemberben a délkelet-ázsiai ország ellen, azzal vádolva Mianmart, hogy megsértette a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezményt.

©

A csütörtökön bejelentett döntés szerint az ideiglenes érvényű intézkedéseknek

korlátozniuk kell a mianmari katonaság tevékenységét is mindaddig, amíg a hágai pert véglegesen le nem zárják.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingya közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 000 rohingya menekült a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és a buddhista milíciák elől.

A bangladesi menekülttáborban élő rohingyákról a hvg.hu tudósítója tavaly írt helyszíni tudósítást.

Kezelhetetlennek tűnik a Mianmarból Bangladesbe űzött rohingyák helyzete

Különös kísérlet tanúi lehettek Bangladesben, a mianmari határhoz közeli menekülttáborban az ott élő rohingyák, illetve az odalátogató újságírók. A muszlim kisebbség tagjai ellen Mianmarban elkövetett mészárlások második évfordulóján az illetékes kormányközi bizottság 3450 „önkéntes" visszatelepülő nevét írta össze. Számukra a hazautazáshoz autóbuszokat is szerveztek, amelyek felsorakoztak a nayaparai táborban.

Hozzászólások