Kitört a Merapi vulkán Indonéziában, evakuálják a lakosságot

Kitört a Merapi vulkán Indonéziában, evakuálják a lakosságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indonézia legaktívabb tűzhányójának 10 éve volt egy nagyobb kitörése, a katasztrófában akkor 353 ember halt meg.

Kitört kedden a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán, Indonézia legaktívabb tűzhányója, amelynek három kilométeres körzetében evakuálást rendeltek el a hatóságok – írta az MTI. A beszámolók szerint mintegy 6 kilométeres kitörési oszlop emelkedett a vulkán fölé.

Az indonéziai földtani és vulkanológiai kutatóintézet azt közölte, hogy a kitörés következtében piroklasztikus árak is elindultak a vulkán lejtőin, amelyek 2 kilométeres távolságra jutottak el. A hatóság figyelmeztetést adott ki a termékeny lejtőkön élőknek, hogy három kilométeres körzetben kerüljék el a krátert.

Szemtanúk beszámolói szerint a kitörést 30 kilométer távolságban is hallani lehetett.

Az intézet ugyanakkor nem növelte meg a Merapira vonatkozó riasztás szintjét, amely jelenleg a harmadik legmagasabb fokozaton van a tavaly óta tartó folyamatos vulkanikus tevékenység miatt.

A 2968 méter magas hegy az ötszáz indonéziai vulkán legaktívabbja. Az utolsó nagyobb kitörése, ami 2010-ben történt, 353 ember halálát okozta. A 260 millió lakosú Indonézia a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.

Hozzászólások