szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

463 ember halt meg koronavírus miatt, Giuseppe Conte miniszterelnök szerint ezek az ország legsötétebb órái.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Keddtől egész Olaszországra kiterjesztik az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozására hozott, eddig csak az ország északi részén bevezetett intézkedéseket – jelentette be az olasz miniszterelnök.

Giuseppe Conte a lépést azzal indokolta, hogy meg kell védeni a társadalom legesendőbb tagjait.

Conte a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az reggel életbe lép. A korlátozások a jelenlegi tervek szerint április 3-ig tartanak majd, addig szünetel az oktatás is.

Nincs többé "vörös zóna", egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak – jelentette ki a miniszterelnök, aki azt is közölte:

a legjobb, amit az olaszok tehetnek, az, hogy otthon maradnak.

Az utcára ki lehet menni (bár a 65 évnél idősebbeknek ezt sem javasolják), de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból, aki arra engedélyt kap.

Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt

– mondta Conte.

Az országban a fertőzöttek száma hétfő este elérte a 9172-t, közülük 463 ember halt meg, ezért volt szükség a drasztikus intézkedésre. A miniszterelnök hétfőn a La Republica-nak Churchillt idézve azt mondta,

ezek az ország legsötétebb órái, de túl leszünk rajta.

Az Olasz Olimpiai Bizottság hétfő este döntött arról, hogy valamennyi olaszországi sportesemény megrendezését felfüggesztik április 3-ig.

Bergamói orvos: "Fogalmatok nincs, mi megy idebent. Maradjatok otthon!"

Olyan, mint egy háborúban: választanunk kell, hogy kit gyógyítsunk meg - mondta el nyíltan a Corriere által megszólaltatott lombardiai orvos, aki a legfontosabb óvintézkedésként azt javasolja, hogy mindenki maradjon otthon.

Vasárnap helyezték vesztegzár alá Lombardiát

Szombat éjjel még "csak" Lombardia tartományt, illetve 15 másik észak-olaszországi várost vontak vesztegzár alá, rendeletben szólították fel az embereket arra, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust - ideértve az orvoslátogatást is. Akinél beigazolódott a fertőzésgyanú, nem hagyhatja el otthonát.

A mostani döntéssel az egész országra kiterjesztik a korlátozó intézkedéseket:

  • zárva lesznek az iskolák, fürdők, mozik, színházak, kaszinók, sípályák,
  • tilos esküvőt, temetést tartani,
  • a bevásárlóközpontok nem nyithatnak ki hétvégén,
  • korlátozták a kávézók, éttermek nyitvatartását is, és előírták, hogy egy méteres távolságot kell tartani a vendégektől.

A Corriere vasárnapi felvételén látszik, hogy a vásárláskor is egy méteres távolságot tartottak az emberek:

A lezárás hírére vasárnap tömegek indultak meg dél felé, ami ellen az egyik déli tartomány vezetője tiltakozott.

A miniszterelnök hétfő este arról beszélt, azért kellett országos szinten a legmagasabb szintre emelni az óvintézkedéseket, mert az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorításokat sokan nem tartották be, és az ország más részén is felelőtlenül viselkedtek az emberek. Például vasárnap tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal.

Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni, a nagyszülők, az idősek védelmében

- mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít. Legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést kockáztat, aki ezt megszegi.

A vasárnap hajnalban zár alá vont észak-olaszországi területek bevezető országútjain hétfő délután jelentek meg a katonák, a rendőrség és a csendőrség ellenőrzési pontjai.

©

A térségből ki- és belépni - a külföldieknek is - kizárólag engedéllyel lehetett, az ehhez szükséges formanyomtatvány már fent van a belügyminisztérium honlapján. Hasonlóképpen ezzel az engedéllyel hagyható el a térség a vasútállomásokról és a repülőterekről is. Az országos intézkedések ezt a modellt követik: a belügyminisztérium még nem közölte, hogy az Olaszországban tartózkodó külföldiek maradhatnak-e, és hogyan ellenőrzik majd a városok, tartományok közti közlekedést. Az áruszállításra nem vonatkoznak a korlátozások.

Kendőzetlen őszinteséggel beszélnek az orvosok

Egy bergamoi aneszteziológus, Christian Salaroli a Corriere.it-nek arról beszélt, olyan a helyzet, mint egy háborúban,

választanunk kell, hogy kit gyógyítsunk meg.

A bergamói kórházban életkor és egészségi állapot alapján döntik el, kit kezelnek – mondja az aneszteziológus, gyorsan tisztázva, hogy nem az ő szava dönt, hanem a szakkönyvek, amelyekből tanultak.

Alapvetően csak azokat kezdik el kezelni, akik a Covid-19-tüdőgyulladásban és légzési elégtelenségben szenvednek, a többieket hazaküldik. A betegeken először egy noninvazív ventillációnak nevezett (intubáció nélküli) lélegeztetést alkalmaznak.

A reggeli nagyviziten viszont életekről döntenek az orvosok, nemcsak a beteg életkora és általános állapota alapján határoznak a további kezelésről, hanem az is számít, hogy mekkora esélye van a betegnek felépülni egy intenzív kezelésből. Hogy világos legyen a dolog, az orvos elmondja: a koronavírus olyan agresszív tüdőgyulladást okoz, amely a vér oxigénellátására van hatással. A legrosszabb állapotban lévő betegek szervezete kóros oxigénhiányos állapotba kerül. Ezután az orvosoknak dönteniük kell a betegek sorsáról, legfeljebb pár napon belül – mondja Christian Salaroli. A noninvazív lélegeztetés csak egy átmenet, és mivel sajnos a kórházi erőforrások és az intenzíves ágyak száma véges, nem minden kritikus állapotban lévő beteget tudnak intubálással lélegeztetni, utóbbit azoknál alkalmazzák, akik esetében úgy döntenek, hogy folytatják a kezelést.

Másokról azonban lényegében lemondanak. Erre írásos szabály nincs, de az általános szabály – még ha kétségtelenül csúnya kifejezés is ez, mondja az orvos –, hogy a súlyos kardio-respirációs és koszorúér-betegséggel küzdő betegek szervezete nagyon rosszul tolerálja az akut oxigénhiányos állapotot, és kevés esélyük van arra, hogy a betegségük kritikus szakaszát túléljék. Konkrétabban: ha egy 80-95 év közötti betegnek súlyos légzési elégtelensége van, valószínűsíthető, hogy nem éli túl. Ha pedig legalább három létfontosságú szerve elégtelenül működik, akkor náluk a halálozási arány száz százalék.

Az ilyen beteg tulajdonképpen már el is távozott, nem vagyunk olyan helyzetben, hogy csodát várjanak tőlünk, ez a realitás – fogalmaz az orvos, hozzátéve, természetesen “békeidőben” is ez a menetrend, de most szélesebb körben alkalmazzák ezt a mérlegelést.

"Én egyelőre még tudok éjszakánként aludni, mert a döntés azon az alapfeltevésen nyugszik, hogy valaki másnak – aki szinte mindig egy fiatalabb páciens – nagyobb esélye van túlélni. Ez legalább vigasztal" – fogalmaz az orvos. Azt is elmondta, hogy a kollégái közül sokakat megvisel ez a helyzet, látott olyan nővért zokogni, aki harminc éve van a pályán, embereket remegni, idegileg összeroppanni.

Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között egyáltalán létezik-e még az embereknek a gyógyuláshoz való joga, azt mondja: az most veszélyben van, mivel az egészségügyi rendszer nem képes a rendkívüli és a normális működését egyidejűleg ellátni, mégpedig az utóbbi kárára. Egy szívrohamhoz rendszerint azonnal kimennek a mentők, most lehet, hogy egy órát is várni kell rájuk – hoz egy példát.

Olyan ez, mint a háborúban a sebészet: azokat próbálják megmenteni, akiknek van esélyük a túlélésre.

Az szerinte hazugság, hogy nem a vírustól halnak meg a betegek: a halálukat a vírus okozza, nem más, mert az "intersticiális tüdőgyulladás" olyan légzési problémákat okoz, amellyel a beteg már nem tud megbirkózni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Orbán Viktorral videokonferenciázott Netanjahu a koronavírusról

A tesztelés kiterjesztéséről, az ellátási láncok fenntartásáról és a jó gyakorlatok megosztásáról tett javaslatokat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök több európai kollégájának, köztük Orbán Viktornak is a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata